Przepisy kuchni świata

Karpatka

Składniki na ciasto:

Składniki na masę:

Ciasto:

Wodę zagotować z margaryną. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać i ostudzić. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach wysmarowanych tłuszczem. Piec 15- 20 min. w temp. 190oC. Nie otwierać piekarnika, bo opadnie.

Krem:
Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i dobrze wymieszać. Ostudzić. Dodać margarynę, żółtka i zapach waniliowy, zmiksować na gładką masę. Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.