Przepisy kuchni świata

Buddy Valastro gotuje – Szpinak w śmietanie, Góry lodowe z sosem gorgonzola (sałatka), Stek wołowy z sosem, Maślankowe krążki cebulowe (odc. 13, sezon 2)

Dziś Buddy zaprasza na stekową ucztę. Na stole pojawi się sałata lodowa z gorgonzolą, stek wołowy z sosem i szpinakiem oraz maślankowe krążki cebulowe.

Oryginalne nazwy przepisów: Creamed Spinach, Iceberg Wedges with Gorgonzola, Rib Eye Steaks with Steak Sauce, Buttermilk Onion Rings.

Szpinak w śmietanie

Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:
  1. W rondelku podgrzej śmietanę z gałką muszkatołową na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  2. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i smaż czosnek aż będzie miękki (ok. 30 sekund). Dodaj szpinak i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zwiędnie (2-4 minuty dla młodego szpinaku lub 4-6 minut dla zwykłego).
  3. Zdejmij szpinak z patelni i dowolnym sposobem usuń nadmiar soków i wody ze szpinaku: albo przez osuszanie spzinaku ręcznikiem papierowym, albo wyciskaniem wody na durszlaku przy pomocy łyżki lub ręcznie wyciskając sok. Odciśnięty szpinak grubo posiekać.
  4. Umyj patelnię ze szpinaku i roztop na niej masło z oliwą. Wrzuć szalotki ze szczyptą soli i smaż mieszając od czasu do czau aż zmięknie (6 minut).
  5. Dodaj mąkę i smaż ok. 3 minut. Powoli wlewaj śmietanę cały czas mieszając aby nie powstały grudki, gotuj aż zgęstnieje (3-4 minuty).
  6. Dodaj szpinak, przypraw solą i pieprzem. Podsmażaj mieszając aż całość się zagrzeje. Podawaj ciepłe.

Góry lodowe z sosem gorgonzola (sałatka)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki na sałatkę:

Składniki na dressing serowy z sera gorgonzola:

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż pancettę na dużej patelni na średnim ogniu aż będzie złoto-brązowa i chrupiąca. Przełóż ją na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.
  2. Ułóż ćwiartkę sałaty lodowej tak, aby przypominała górę lodową. Polej wierzch sałaty dressingiem, połóż na iwerchu pancettę, rzodkiewki, pomidorki i resztkę sera gorgonzola.

Sposób przygotowania dressingu z sera gorgonzola:

  1. Wymieszaj razem w miseczce musztardę, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz. Powoli wlewaj oliwę z oliwek cały czas mieszając.
  2. Dodaj ser gorgonzola i rozdrobnij go widelcem. Dodaj kwaśnej śmietany.
  3. Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce do tygodnia czasu.

Stek wołowy z sosem

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 40 minut
Czas gotowania: 35-40 minut

Składniki do steka:

Składniki do sosu:

Sposób przygotowania steka:

  1. Potrzymaj stek przez 30 minut w temperaturze pokojowej zanim przystąpisz do jego smażenia.
  2. Rozgrzej patelnię grillową lub grill na średnim ogniu. Natrzyj mięso z obydwu stron oliwą z solą i pieprzem.
  3. Umieść stek na najgorętszej części patelni lub grilla i smaż raz obracając przez 5 minut z każdej strony.
  4. Następnie przełóż na zimniejszą część grilla lub patelni i smaż przez 30-35 minut aż będzie średnio wysmażony. Zdejmij z patelni i pozostaw na 10 minut, aby odpoczęło. Podawaj.

Sposób przygotowania sosu:

  1. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu, doprowadź do wrzenia mieszając, pomieszaj jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Wlej do malaksera i zmiksuj aż powstanie głaska masa.
  3. Podawaj natychmiast z gorącym stekiem lub przykryj i przechowuj w lodówce do 1 miesiąca czasu.

Maślankowe krążki cebulowe

Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 4-5 minut na każdą partię

Składniki:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w poprzek na 2 c, plastry. Rodziel każdy plaster na pojedyncze krążki.
  2. Rozgrzej olej w dużym naczyniu, kociołku lub frytownicy do temperatury 180 stopni.
  3. W dużej misce wymieszaj maślankę z solą i pieprzem.
  4. W drugiej misce wymieszaj mąkę z mąką kukurydzianą, oraz szczyptą soli i pieprzu.
  5. Partiami mocz cebulowe krążki w maślance a następnie obtaczaj je w mące i wrzucaj do oleju.
  6. Smaż raz obracając do złoto-brązowego koloru i miękkości cebuli ok. 4 minut.
  7. Wyciągaj krążki cedzakiem i przełóż na talerz przykryty ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: szpinak w smietanie,szpinak ze smietanka