Przepisy kuchni świata

Czekoladowy tort z marcepanem

Składniki na ciasto:

Składniki na masę:

Składniki na polewę:

Sposób przygotowania:

Czekoladę stopić, utrzeć z masłem, żółtkami i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wymieszać z masą czekoladową oraz z mąką, proszkiem do pieczenia i kawą. Ciasto wlać do tortownicy. Piec 45 min w 160 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Ostudzić mieszając. Następnie ucierając dodawać po kawałku miękkiego masła. Na koniec wymieszać z orzechami i rumem. Kremem przełożyć placki. Schłodzić.

Tort posmarować stopioną polewą. Marcepan zagnieść z odrobiną cukru pudru. Wyciąć różne kształty i udekorować nimi tort.