Widzowie przekonają się, że pizza może być bardzo wykwintnym daniem. Buddy z pomocą kuzynów Marka i Vinny’ego przygotuje kilka rodzajów tego tradycyjnego włoskiego placka.
Oryginalne nazwy przepisów: Ham, Egg and Cheese Breakfast Pizza, Grilled Shrimp and Pesto Pizza, Fennel and Sausage Pizza, Cinnamon Bun Dessert Pizza.
Ciasto do pizzy (używane we wszystkich przepisach poniżej):
Ilość porcji: ciasto na 2 pizze
Składniki:
- 1,5 szklanki gorącej wody (40-45 stopni)
- 1 opakowanie (2 i 1/4 łyżeczki) suchych drożdży
- 3,5 szklanki mąki chlebowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Wlej wodę do miski miksera, wsyp do wody drożdże, poczekaj aż się rozpuszczą ok. 5 minut.
- Załóż końcówkę do miksowania, dodaj do wody mąkę, oliwę z oliwek, sól i cukier. Na wolnych obrotach wymieszaj składniki przez 1 minutę.
- Zmień końcówkę na końcówkę do wyrabiania ciasta. Na wolnych obrotach wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut aż będzie elastyczne i gładkie.
- Przełóż ciasto do naoliwionej miski. Przykryj folią spożywczą. Trzymaj w cieple (23-30 stopni) aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).
- Ciasto możesz wykorzystać natychmiast lub zamrozić i przechowywać szczelnie owinięte przez 2 tygodnie.
- Rozpakuj ciasto z folii spożywczej i uderz pięścią w środek aby go rozgnieść. Podziel ciasto na dwie części i z każdej z nich uformuj kulkę. Jedną kulkę pozostaw do wykorzystania innym razem (chyba że przygotowujesz 2 pizze). Drugą owiń w folię spożywczą i pozostaw na 10 minut.
- Rozpłaszcz ręką ciasto na wysypanym maką blacie. Zaczynając od środka przyciskaj palcami ciasto i formuj go na krążek o grubości 1 cm. Obracaj i rozciągaj aż ciasto już nie będzie chciało się rozciągnąć więcej.
- Pozostaw na 5 minut i spróbuj rozciągnąć jeszcze ciasto jeśli to konieczne. Lekko potrzep wierzch ciasta mąką kukurydzianą.
- Wykładaj na wierzch pizzy dowolne składniki i piecz.
Jak piec pizzę na kamieniu do pizzy?
- Umieść kamień do pizzy w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do temperatury 260 stopni i rozgrzewaj kamień od 30 minut do 1 godziny.
- Lekko posyp kamień do pizzy mąką kukurydzianą. Piecz pizzę aż ciasto będzie złoto-brązowe (ok. 10-12 minut. Powtarzaj czynności przy pieczeniu drugiej pizzy.
Śniadaniowa pizza z szynką, jajkiem i serem
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
Składniki na ciasto do pizzy:
- mąka pszenna, do posypania blatu
- mąka kukurydziana do podsypania kamienia do pizzy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 kg szynki, pokrojonej na cienkie plasterki a następnie na 1 cm paski
- 1/3 szklanki drobno posiekanej podpieczonej czerwonej papryki
- 1,5 szklanki startego sera fontina
- 2 duże jajka
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Nasmaruj ciasto oliwą z oliwek. Wyłóż na cieście warstwę szynki, czerwonej papryki i pieprzu.
- Wierzch posyp serem. Tuż przed pieczeniem pizzy rozbij i wlej jajka na górę pizzy i włóż do pieca.
Pizza z grillowanymi krewetkami i sosem pesto
Czas gotowania: 25 minut
Składniki:
- mąka pszenna do posypania blatu
- 1 ciasto na pizzę (przepis powyżej)
- 10-12 średnich krewetek, obranych, przekrojonych na pół
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki sosu pesto (przepis poniżej)
- 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej tak cienko, jak to tylko możliwe
- starty ser parmezan
Sposób przygtowania:
- Rozgrzej grill.
- W misce wymieszaj krewetki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz.
- Wyłóż na grill krewetki i smaż raz obracając, aż stana się mętne (ok. 1 minnutę z każdej strony). Zdejmij z grilla i odstaw na bok.
- Na podsypanym mąką blacie, połóż ciasto i rozciągnij je na krążek o średnicy 25 cm.
- Nasmaruj oliwą z oliwek, potrzep solą i pieprzem. Rękami umieść ciasto posmarowaną stroną do dołu na kamieniu do pizzy lub blasze do pieczenia.
- Nasmaruj wierzch pizzy oliwą z oliwek i piecz aż
- lekko się zwęgli i powstaną bąbelki na górze ciasta (ok. 1-2 minuty).
- Przy pomocy szczypiec obróć pizzę na drugą stronę i piecz do lekkiego zwęglenia, 1-2 minuty.
- Nasmaruj ciasto sosem pesto. Wyłóż na wierzch czerwoną cebulę, grillowane krewetki, parmezan. Piecz aż wierzchnie składniki będą ciepłe a ser się roztopi (2-4 minuty).
Sos pesto
Składniki:
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 2 szklanki liści bazylii
- 1/2 szklanki prażonych orzeszków piniowych
- 3/4 szklanki świeżego startego sera Romano
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Wrzuć czosnek, bazylię, orzeszki i ser i miksuj aż będą drobno posiekane.
- Powoli wlewaj oliwę i dalej mieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Jeśli nie używasz pesto od razu, możesz przechowywać w szczelnym opakowaniu z cienką warstwą oliwy na wierzchu (aby nie ciemniało) lub możesz zamrozić i przechowywać tydzień lub dłużej.
Pizza z koprem włoskim i kiełbaskami
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
Składniki:
- ciasto na pizzę (przepis powyżej)
- mąka do podsypania blatu
- mąka kukurydziana do podsypania
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- ok. 100 g włoskich słodkich kiełbasek, obranych z osłonek
- 1/3 szklanki pomidorów w kawałkach z puszki
- 1/2 małej bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na cienkie plasterki
- 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków z czerwonej papryki
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
- 1/4 szklanki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodaj czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku i smaż aż cebula będzie półprzezroczysta.
- Dodaj kiełbaski i smaż aż stracą różową barwę (ok. 5-7 minut).
- Dodaj pomidory i koper i smaż aż koper zmięknie (ok. 5 minut). Dodaj czerwoną paprykę i smaż przez 5 minut aż smaki się przegryzą a sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
- W rondelku rozgrzej resztę oliwy i 1 ząbek czosnku.
- Natrzyj ciasto do pizzy oliwą z czosnkiem, wyłóż na wierzch kiełbaski z pomidorami.
- Wierzch pizzy posyp mozzarellą i parmezanem.
- Posyp kamień do pizzy mąką kukurydzianą, przełóż pizzę na kamień i piecz aż ciasto będzie brązowo-złote (ok. 12-15 minut).
Słodka pizza cynamonowa
Czas przygotowania: 10 minut
czas gotowania: 25 minut
Składniki:
- ciasto do pizzy (przepis powyżej)
- mąka do podsypania blatu
- mąka kukurydziana do podsypania
- 4 łyżki miękkiego niesolonego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszaj masło, cukier i cynamon. Posmaruj otrzymaną masą wierzch pizzy.
- Posyp kamień do pizzy mąką kukurydzianą, przełóż pizzę na kamień i piecz aż ciasto będzie brązowo-złote (ok. 12-15 minut).
- Przełóż ciasto na talerz, polej wierzch pizzy lukrem.
Lukier do pizzy cynamonowej
Składniki:
- 100 g serka kremowego, w temperaturze pokojowej
- 100 g (1 osełka) masła, w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- W małym rondelku rozpuść na średnim ogniu serek kremowy, masło, mleko i ekstrakt waniliowy.
- Dodaj cukier puder i wymieszaj.
- Oblej wierzch pizzy lukrem.