Przepisy kuchni świata

Przyprawy świata: Cynamon

Cynamon (źródło: zycie.ca)

(łac. Cinnamomum zeylanicum) – cynamon pochodzi z Cejlonu i uzyskiwana jest z suszonej kory cynamonowców. Przyprawa ta była wysoko ceniona w starożytności, miała zastosowanie jako składnik kadzidła i różnych pachnideł oraz w niektórych obrzędach rytualnych jako składnik świętego olejku do namaszczania (drzewka cynamonowców uprawiał w swoich ogrodach biblijny król Salomon).

Zastosowanie cynamonu:

Wpływ cynamonu na zdrowie:

Niestety zbyt obfite spożywanie cynamonu w pewnych odmianach może doprowadzić do uszkodzenia wątroby lub nerek przez zawartą w nim kumarynę. Kumaryna to środek zapachowy o woni skoszonego siana połączonego z wanilią. Wykazuje działanie uspokajające, relaksujące na mięśnie gładkie i prążkowane, przeciwobrzękowe i przeciwbólowe. Może pomóc w walce z bezsennością, kolkami, zaparciami i trudnościami w oddawaniu moczu. Wpływa też na drobnoustroje, hamując ich rozwój. Ponadto może zapobiegać nowotworom. Kumaryna jednak negatywnie wpływa na tych, którzy są podatni na takie działanie.

Nie każdy cynamon jest bogaty w kumarynę. Najwięcej tej substancji, znajduje się w chińskim cynamonie kasja (łac. Cinnamomum cassia), a najmniej w cynamonie z Cejlonu (łac. Cinnamomum verum lub Cinnamomum zeylanicum). Drzewa tych cynamonowców są do siebie łudząco podobne, jednak mają odmienne właściwości. Cynamon chiński jest gorszej jakości, a co za tym idzie – jest tańszy.

Jak odróżnić chiński cynamon od cejlońskiego?

Maksymalna zalecana dawka cynamonu chińskiego to 0,1 mg przyprawy na kilogram masy ciała w przypadku dziecka  (łyżeczka to ok. 3 gramy przyprawy) oraz do 0,5 mg na kilogram masy ciała w przypadku osoby dorosłej. Nie powinien być również spożywany częściej niż raz w tygodniu w powyżej podanych dawkach.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: przyprawy świata cynamon