Buddy przygotowuje posiłek na miarę pięciogwiazdkowej restauracji. Na stole pojawi się pyszna polędwica wołowa w plastrach, pieczone żeberka, polenta z serem i czekoladowo-pomarańczowe budini.
Oryginalne nazwy przepisów: Bresaola Rolls, Oven-Braised Short Ribs With Cheesy Polenta, Chocolate-Orange Budini.
Kanapki z Bresaola
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 12 plasterków Bresaola (suszonej wołowiny) lub prosciutto
- czarny pieprz
- 6 suszonych fig, przekrojonych na pół
- 1/2 szklanki koziego sera
- 12 orzechów migdałowych Marcona, prażonych i solonych
Sposób przygotowania:
- Połóż kawałek bresaola na blacie, przekrój na pół w poprzek. Potrzep świeżo mielonym pieprzem.
- Połóż na jednym końcu bresaola pół figi. Na fidze połóż 2 łyżeczki sera koziego i 1 orzech migdałowy.
- Pozawijaj brzegi mięsa na brzegach do góry. Połóż przystawki na talerzu i podawaj na zimno.
Duszone żeberka z polentą serową
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 3-4- godziny
Składniki:
- 2 kg żeberek wołowych, pokrojonych na 400 g kawałki
- sól i pieprz
- 1/4 szklanki mąki
- 3 łyżki oliwy
- 2 szklanki cebuli pokrojonej w plasterki
- 6 ząbków czosnku, zgniecionych
- 4 średnie marchewki, pokrojone na 2,5 cm kawałki
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 szklanka małosolonego buliionu wołowego
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki świeżego oregano, posiekanego
- 1 liść laurowy
- polenta kremowa (przepis poniżej)
- 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej, do przyozdobienia
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik od temperatury 180 stopni.
- Umyj żeberka i wywusz je. Natrzyj solą i pieprzem. Obtocz w mące.
- Rozgrzej oliwę w dużym kociołku. Obsmaż żeberka z każdej strony, połóż gotowe kawałki na talerzu i odstaw na bok.
- Wrzuc do kociołka cebulę i czosnek i smaż aż będą przezroczyste. Dodaj marchewkę, przypraw solą i pieprzem i smaż aż się skarmelizuje (5-7 minut).
- Dodaj paste pomidorową i suż minutę aż pasta się lekko skarmelizuje,
- Dolej wina i gotuj 1 minutę zdrapując wszystko z dna. Dodaj pomidory z puszki, bulion wołowy, natkę pietruszki, oregano i liść laurowy. Wrzuć z powrotem do kociołka żeberka, przykryj kociołek pokrywką i piecz w piekarniku 3-3,5 godziny aż mięso będzie odchodzić og kości.
- Zbierz z wierzchu potrawy tłuszcz i wyrzuć liść laurowy.
- Podawaj żeberka z polentą, posypane natką pietruszki.
Polenta serowa
Składniki:
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 2 szklanki pełnego mleka
- 2 szklanki drobnej mąki kukurydzianej
- 1 szklanka startego parmezanu
- 225 g ziołowego sera koziego
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- W dużym rondelku zagotuj bulion drobiowy z mlekiem. Powoli wsypuj mąkę kukurydzianą mieszając. Zmniejsz ogień, czały czas mieszaj aż polenta zgęstnieje (15-20 minut).
- Zdejmij rondel z ognia, dodaj parmezan i kozi ser oraz masło. Wymieszaj aż masło i ser się rozpuszczą. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Przelej polentę do miseczki i podawaj z duszonymi żeberkami
Budyń czekoladowo-pomarańczowy (budini)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Czas dodatkowego oczekiwania : 2-24 godziny na schłodzenie
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1 laska wanilii
- 1-2 paseczki skórki z pomarańczy wykonane z wyszorowanej pomarańczy obranej przy pomocy obieraka do warzyw
- 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 6 dużych zółtek
- 1/4 szklanki czukru
- biszkopty lub inne chrupiące włoskie ciasteczka, do podania
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
- W formie do pieczenia wyłóż 6 ramekinów. Zagotuj czajnik wody.
- Wlej śmietanę do średniej wielkości rondelka. Zdrap ziarenka wanilii ze strąka i dodaj do śmietany. Wrzuć paseczki skórki z pomarańczy.
- Zagotuj śmietanę, odczekaj 2 minuty aż smaki przejdą do śmietany.
- Wrzuć do miski posiekaną czekoladę, następnie do czekolady przecedź śmietanę (pozbywając się skórki pomarańczowej i nasion wanilii). Poczekaj aż czekolada się rozpuści i wymieszaj na gładką masę.
- W drugiej misce ubij żółtka z cukrem. Powoli dodawaj ubite białka do gorącej czekolady ze śmietaną uważając aby nie zagotować białek.
- Przelej miksturę do kokilek. Wlej do formy do pieczenia gorącą wodę na połowę wysokości ramekinów.
- Piecz aż masa stężeje, ale w środku nadal będzie trzęsąca się (25-30 minut).
- Pozwól budyniowi ostygnąć do temperatury pokojowej, następnie włóż do lodówki na kilka godzin aż sie schłodzi. POdawaj z biszkoptami lub włoskimi ciasteczkami.