Przepisy kuchni świata

Pascal kontra Okrasa: Kuchnia grecka – Keftedes czyli pulpeciki po grecku, Papryka faszerowana (tydzień V)

W tym tygodniu pojedynek gigantów kuchni – Karola Okrasy i Pascala  Brodnickiego kręcą się wokół greckiej kuchni.

Keftedes czyli pulpeciki po grecku

Keftedes czyli pulpeciki po grecku (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj mikser.
  2. Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Rozgrzewamy w garnku oliwę (ok. 2 łyżki), wrzucamy ½ zawartości miksera, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy 200 g pomidorów pelati.
  3. Zmniejszamy ogień. Dodajemy 15 g koncentratu pomidorowego i brandy (1 łyżka), mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól. Mieszamy i podduszamy, uważając, aby nam się nie przypaliło. Cały czas mieszając, dodajemy pół szklanki wody, jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy.
  4. Pulpeciki: Obieramy chleb ze skórki, miąższ chleba (z 4 pajd)  wrzucamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej z miksera, oliwki pokrojone w talarki, ser sałatkowy typu greckiego pokrojony w kosteczkę i 4 łyżeczki (2 łyżki) brandy.
  5. Dodajemy 500 g mięsa mielonego, ½ łyżeczki cynamonu, świeżo zmieloną sól, świeżo zmielony pieprz i żółtko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki. Smażymy. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut.
  6. Wykładamy pulpeciki na talerz, polewamy sosem, przybieramy natką pietruszki.

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 35-40 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj 1 naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół).
  2. Farsz: Mięso mielone mieszamy w misce z 3 drobno posiekanymi ząbkami czosnku roztartymi z solą, pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką, ugotowanym ryżem i pokruszonym serem sałatkowym typu greckiego.
  3. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy 1 łyżką oregano, dużą ilością mielonego pieprzu i mieszamy.
  4. Przygotowanie papryki: Papryki myjemy, odcinamy ich górną część (ok. 2 cm od strony ogonka) i wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą paprykę doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano.
  5. Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Na każdą paprykę nakładamy wcześniej odciętą górną część.  Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy je niewielką ilością oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy mniej więcej przez 35-40 minut.
  6. Sos: 150 g oliwek siekamy drobno, dodajemy 100-150 g śmietany 18% i pokrojony ząbek czosnku. Doprawiamy pieprzem, lekko solimy i odstawiamy na 10-15 minut.
  7. Upieczone papryki przekładamy na talerz. Sos przelewamy do mniejszej miseczki.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: przepisy kuchni greckiej,faszerowana papryka,kuchnia rumuńska,kuchnia z okrasa Pl