Przepis Michała Kwaśnika.
Składniki:
- 1 Jajko (najlepiej 0 lub 1)
- Masło
- Pieczarka leśna
- 1 pomidor
- Szalotka
- Papryka kolorowa
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
- Sok z cytryny
- Łyżka octu
Sposób przygotowania:
- Pieczarkę pozbawiamy nóżki. Szczyt kapelusza delikatnie ścinamy, żeby móc potem stabilnie położyć ją na talerzu. Solimy, pieprzymy i przesmażamy na maśle z odrobiną oliwy.
- Salsa: Pomidora parzymy, zdejmujemy skórkę, wycinamy gniazda nasienne i siekamy w drobną kostkę. Paprykę, szalotkę siekamy równie drobno i wraz z pomidorem wrzucamy do miseczki. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, oliwy z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy.
- Do wody, w której parzyliśmy pomidora- dodajemy sól i ocet- doprowadzamy ją do wrzenia. Jajko wbijamy delikatnie do szklanki- uważamy, żeby żółtko się nie rozlało!
- W gotującej się wodzie robimy łyżką „wir” i w jego środek delikatnie wlewamy jajko ze szklanki. Gotujemy 1-2 minuty.
- Przesmażoną pieczarkę kładziemy na środek talerza obciętym kapeluszem do dołu. Do pieczarkowej łódeczki dodajemy odsączoną z wody salsę. Łyżką cedzakową wyciągamy z wody jajko i wykładamy je na salsę. Całość przyozdabiamy gałązką bazylii.
- Talerz wokół pieczarki dekorujemy salsą i delikatnie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl