Przepisy kuchni świata

Masterchef – Jajko Poche na leśnej pieczarce z sałatką na ciepło (odc. 2)

Jajko Poche w koszulce na leśnej pieczarce z sałatką na ciepło (źródło: masterchef.tvn.pl)

Przepis Magdaleny Mierzwińskiej.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię posmarować delikatnie olejem, posypać listkami tymianku  i podpiec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez kilka minut, tak by zmiękła ale nadal pozostała chrupka . Wymieszać składniki dressingu i zamarynować w nim listki z pietruszki oraz szóstki pomidora. Tuż przed podaniem wymieszać w nim liście sałaty i szpinaku.
  2. Sałatkę ułożyć na talerzu, na przemiennie układając liście sałaty i szpinaku, na tym pomidorki i cukinie. Udekorować listkami pietruszki i skropić pozostałym dressingiem.
  3. Kapelusz pieczarki obsmażyć na maśle do zezłocenia, posolić pod koniec smażenia i odłożyć w ciepłe miejsce. Do garnka nalać wodę (na wysokość ok. 10 cm od dna) dodać 3 łyżki octu i poczekać aż zacznie  bulgotać  (woda powinna mieć ok. 90 stopni C).
  4. Jajko wybić do kubeczka. W garnku zrobić wir wodny – zakręcić  wodę przy pomocy łyżki i wlać jajko. Gotować 1,5 minuty. Można łyżką „pomóc” białku, by otoczyło pięknie żółtko. Łyżką cedzakową wyjąć delikatnie jajko w koszulce.
  5. Obok sałatki ułożyć pieczarkę, delikatnie skropić ją dressingiem, na niej ułożyć jajko w koszulce i udekorować listkiem pietruszki. Posypać solą, najlepiej gruboziarnistą oraz pieprzem.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl