Przepisy kuchni świata

Masterchef – Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską oraz carpaccio z cukinii (odc. 1 – casting)

Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską oraz carpaccio z cukinii (źródło: masterchef.tvn.pl)

Przepis Kingi Paruzel

Składniki:

Polędwiczki:

Dodatkowo:

Krem:

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokroić na grube (1 cm) plastry. Każdy posmarować z obu stron oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na patelni (lub upiec w piekarniku).
  2. Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry grubości około 2,5-3 cm. Każdy kawałek owinąć plastrem szynki parmeńskiej (przyciętym do szerokości około 3 cm) i spiąć wykałaczką. Następnie oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
  3. Filety smażyć na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy,   po 3-4 minuty z każdej strony. Polędwiczki muszą być rumiane. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni  na 15-20 minut

Przygotowanie kremu:

  1. Twarożek i gorgonzolę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku koniakiem, solą i pieprzem.
  2. Gorące filety z polędwiczek ułożyć na plastrach cukinii i udekorować kremem z gorgonzoli oraz pomidorkiem koktajlowym.

Carpaccio:

Składniki:

Wykonanie:

  1. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie lub  tarce do mizerii). Ułożyć na talerzu (jednowarstwowo).
  2. Posypać obficie parmezanem. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić octem i oliwą z oliwek.
  3. Posypać dodatkami (zioła, suszone pomidory, kapary, etc.).
  4. Podawać od razu.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: polędwiczki wieprzowe masterchef,dania masterchef,https://blog wojnanasmaki pl/2969 masterchef-poledwiczki-wieprzowe-z-szynka-parmenska-oraz-carpaccio-z-cukinii-odc-1-casting/,master polędwica wieprzowa,polędwiczki w szynce,polędwiczki w szynce parmeńskiej,Polędwiczki wieprzowe michel moran