Przepis Michała Muskały.
Pomarańczowy sos holenderski
Składniki:
- 1 średnia, dojrzała pomarańcza
- 2 żółtka
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- Pół łyżeczki białego octu winnego
- Pół łyżeczki wody
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Wyciskamy sok z pomarańczy, przecedzamy i redukujemy na wolnym ogniu do otrzymania ok. trzech łyżek.
- Żółtka z octem i wodą zaczynamy ubijać trzepaczką balonową w misce nad gotującą się wodą. Gdy piana zacznie gęstnieć dodajemy po trochu pokrojone w małe kostki masło ciągle ubijając. Masa powinna być aksamitna. Na koniec, wciąż ubijając dodać ciepły sok z pomarańczy i dosolić do smaku.
Chips parmezanowy
Składniki:
- Garstka startego parmezanu
- Pół łyżeczki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Parmezan wymieszać z mąką, wysypać cienką warstwę na papier do pieczenia i przy pomocy okrągłej obręczy (ausztechera) uformować koło. Zapiekać w temperaturze 190 stopni C do zarumienienia.
- Trzy plastry wędzonego łososia zwinąć w ruloniki, ułożyć razem i przewiązać szczypiorkiem.
- Przygotować jajko sadzone na maśle nadając kształt okręgu obręczą kulinarną.
- Chips z parmezanu posmarować od spodu odrobiną sosu holenderskiego i ułożyć na talerzu. Na nim ustawić przygotowanego łososia, obok sadzone jajko. Sos holenderski rozlać na jajku. Łososia udekorować czarnym kawiorem, sos roztartymi w moździerzu suszonymi truskawkami z różowym pieprzem.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: Masterchef tvn,łosoś w sosie pomarańczowym masterchef