Przepisy kuchni świata

Masterchef – Pierś z kaczki z glazurowanymi warzywami i sosem z czarnych porzeczek (odc. 1 – casting)

ierś z kaczki z glazurowanymi warzywami i sosem z czarnych porzeczek (źródło: masterchef.tvn.pl)

Przepis Aleksandry Niparko.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kaczki natnij w kratkę od strony skóry, zamarynuj z pieprzem i majerankiem. Włóż do lodówki na ok.1 godzinę.
  2. Młode warzywa wyszoruj i ugotuj al dente w dwóch osobnych rondelkach. Buraczki obierz ze skórki i pokrój większe okazy:)
  3. Zamarynowaną kaczkę obsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu od strony skóry- ok 8 min, z drugiej ok 4 min, włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Piecz w temperaturze 180 st, sprawdzaj na dotyk: nie może być twarda! W rondelku z buraczkami roztop masło, dodaj rozmaryn i miód, a na koniec ocet balsamiczny. Nie gotuj, bo zgęstnieje za bardzo. Marchewkę przygotuj tak samo jak buraczki (pamiętaj że miód ma się  roztopić z masłem), tylko sok z limonki dodaj na sam koniec i nie na ogniu. Odlej tłuszcz ze smażonej kaczki z patelni, dodaj starty imbir, porzeczki, oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Przecieraj powoli przez gęste sitko.
  4. Wszystko podaj ciepłe, polej pierś kaczki sosem porzeczkowym.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: pierś z kaczki masterchef,pierś z kaczki