Składniki:
- 50 dag pieczarek
- 15 dag wątróbek drobiowych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cebula
- 3 jajka
- 3 małe czerstwe bułki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Umyte i pokrojone pieczarki udusić razem z pokrojoną cebulą na łyżce oleju. Wątróbki oczyścić, opłukać, obtoczyć w mące i usmażyć na pozostałym oleju. Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć. Pieczarki, wątróbki i bułki zmielić. Do masy dodać żółtka, zioła, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie mieszając połączyć z masą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć masę i piec 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po ostudzeniu podawać do pieczywa.
Źródło: opakowanie Zioła prowansalskie Prymat
Użytkownicy trafili tutaj szukając: pasztet z pieczarek okrasa