Przepisy kuchni świata

Łosoś w sosie bazyliowym

Składniki:

Sposób przygotowania:

Filety umyć, oprószyć solą, przyprawą do ryb, skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny i pozostawić na 30 minut. Następnie obsmażyć na 2 łyżeczkach masła, z obu stron na rumiano, zdjąć z patelni i pozostawić w cieple. Cebulę obrać i posiekać. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu ryby dodać resztę masła, zeszklić cebulę, oprószyć mąką, wymieszać. Rozprowadzić z winem, dodać bazylię i włożyć porcję ryby. Na małym ogniu dusić około 10 minut pod przykryciem. Przyprawić solą oraz resztą soku z cytryny. Rybę podawać polaną sosem, z ryżem albo ziemniakami oraz zieloną sałatą.

Źródło: opakowanie bazylii Prymat