Przepisy Edyty Plewy-Maliszewskiej
PRZYSTAWKA: Bundz po włosku i feta z prosciutto
Składniki:
• 500 g bundzu
• 3-4 pomidory
• oliwa z oliwek
• listki świeżej bazylii
• suszone przyprawy: oregano, bazylia, tymianek,
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ser kroimy w plastry o grubości około 1 cm, solimy lekko z obu stron i układamy na półmisku. Następnie posypujemy przyprawami i polewamy oliwą. W ten sposób przygotowany ser odkładamy na jakiś czas do lodówki. Następnie wykładamy na talerz plaster sera, przykrywamy plastrem pomidora, a na wierzchu układamy listki świeżej bazylii. Do dekoracji talerza używamy roszponki lub rukoli.
Feta z szynką prosciutto
Składniki:
• opakowanie sera feta
• 100 g szynki prosciutto
• 500 g pomidorków koktajlowych
• pieprz, sól,
• papryka słodka i ostra
• 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ser rozcieramy z przyprawami i drobno posiekaną zieloną pietruszką. Rozkładamy plaster szynki i smarujemy przygotowanym serem. Następnie zwijamy szynkę w rulon. Kroimy 2 pomidorki i układamy na talerzu. Na połówki blisko siebie położonych pomidorków kładziemy rulon z szynki. Ozdabiamy pietruszką i zieloną sałatą.
DANIE GLÓWNE: Indycza zwijka z warzywami
Składniki:
• pierś z indyka
• 1/2 zielonej papryki
• 1/2 czerwonej papryki
• marchewka
• cebula
• pietruszka
• sól, pierz
• czerwona papryka
• szklanka białego wytrawnego wina
• 4 łyżki oliwy do smażenia
• 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Pierś płuczemy i rozkrajamy na podłużny płat, następnie rozbijamy jak najcieniej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Następnie do smażenia dodajemy kolejno: startą marchewkę, pietruszkę, pokrojoną w kostkę paprykę i na koniec pokrojone pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Przykrywamy i dusimy około 15 minut. Tak przygotowany farsz wykładamy na 2/3 rozbitej piersi. Zwijamy w rulon zaczynając od strony z farszem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wino i lekko przyprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, surówką z selera ze śmietaną oraz sałatką z pomidorków koktajlowych z oliwą i pietruszką.
Sos z zielonego pieprzu
Składniki:
• szklanka bulionu
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki pszennej
• opakowanie zielonego pieprzu
• sól
Sposób przygotowania:
Roztapiamy masło na patelni. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy aż do zrumienienia. Wlewamy bulion i dodajemy zmielony pieprz a także pieprz w ziarenkach. Gotujemy około 3-5 minut na wolnym ogniu. W razie zgęstnienia rozcieńczamy bulionem.
DESER: Truskawkowy torcik w obłokach
Biszkopt
Składniki:
• 3 jajka
• 3 łyżki mąki
• 3 łyżki cukru
• łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i po jednej łyżce mąki powoli mieszając. Wlewamy masę do tortownicy o przekątnej 24 cm i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.
Masa
Składniki:
• 2 serki waniliowe
• 250 ml śmietany kremówki
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 galaretka cytrynowa
• 1 galaretka truskawkowa
• 300 g truskawek
• 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy 1/2 szklanki wody, a truskawkową w 2 szklankach wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Serki miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z serkami powoli mieszając. Dodajemy startą czekoladę a na koniec wlewamy stężałą galaretkę cytrynową. Gotową masę wylewamy na wystudzony biszkopt i wkładamy do lodówki. Gdy masa stężeje wykładamy na nią truskawki i zalewamy galaretką truskawkową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Przepisy Piotra Topora
PRZYSTAWKA: Zbójnicka zakąska
Składniki:
- 8 plastrów boczku
- 8 suszonych śliwek kalifornijskich
- oscypek
- liście sałaty do dekoracji
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
Oscypek kroimy w słupki, którymi przebijamy suszone śliwki. Następnie każdą śliwkę zawijamy w plasterek boczku i przebijamy wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Pieczemy przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy liśćmi sałaty i pomidorkami.
DANIE GŁÓWNE: Szpadka juhasa
Składniki:
- 60 dag mięsa baraniego i jagnięcego
- 30 dag boczku
- 2 papryki
- 2 cebule
- szklanka wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki oliwy
- łyżeczka pieprzu
- bazylia
- rozmaryn
- sól
- 30 dag pieczarek
- ogórki kiszone
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz czosnek drobno kroimy, dodajemy sok z cytryny, wino, 3 łyżki oleju i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie kroimy mięso w kostkę i wkładamy do marynaty. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia nadziewamy kawałki mięsa na szpadki przekładając je pokrojonym w plastry boczkiem, papryką, pieczarkami i cebulą. Całość skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do zrumienienia. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami i ogórkami kiszonymi.
DESER: Tarta harnasia
Składniki:
- 20 dag maślanych herbatników czekoladowych
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 dag zmielonego twarogu
- 20 dag kwaśnej śmietany
- 10 dag cukru pudru
- laska wanilii
- 40 dag truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Czekoladowe maślane herbatniki dokładnie kruszymy w misce. Roztopioną czekoladę wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy, aby składniki się połączyły. Gotową masę herbatnikową wykładamy do pucharków i zostawiamy do zastygnięcia. Twaróg mieszamy ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Dodajemy aromat uzyskany po rozcięciu laski wanilii a następnie wykładamy na herbatnikowy spód. Deser dekorujemy pokrojonymi truskawkami i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Przepisy Małgorzaty Bochniak
Składniki:
- 18 dag oscypka
- 2 jajka
- szczypta soli, szczypta pieprzu,
- 20 dag bułki tartej
- 15 dag dżemu żurawinowego
Sposób przygotowania:
Ser kroimy w 2 cm plastry. Przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie każdy plaster moczymy w rozbełtanym jajku z przyprawami i obtaczamy w tartej bułce. Wykładamy na rozgrzany olej i smażymy około minuty z każdej strony. Podajemy z żurawiną.
DANIE GŁÓWNE: Klepaniec Maryny
Składniki:
- 70 dag piersi z kurczaka
- 15 dag sera żółtego
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 1 kg ziemniaków
- koperek
- pieprz, sól
- przyprawa uniwersalna
- słodka papryka
- serek topiony
Sposób przygotowania:
Porcjujemy pierś z kurczaka i lekko rozbijamy. Następnie przyprawiamy. Masło kroimy w plastry i układamy na powierzchni kurczaka. Dodajemy tarty ser żółty i drobno pokrojony koperek. Pierś z nadzieniem zawijamy a następnie panierujemy w jajku z przyprawami i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu przez około 2 minuty z każdej strony. Pokrojone w kostkę ziemniaki wsypujemy do rękawa do pieczenia, dodajemy przyprawy, masło. Zamykamy szczelnie i pieczemy 25 minut w piekarniku w temperaturze 200°C Przed podaniem mięso rozkrajamy na pół, do środka wkładamy serek topiony i dekorujemy winogronami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Sałatka wiosenna:
Składniki:
- kapusta pekińska
- papryka czerwona
- papryka żółta
- ogórek zielony
- słoik pieczarek marynowanych
- pół cytryny
- prażone migdały
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa kroimy i doprawiamy oliwą z oliwek, pieprzem, solą oraz sokiem z połowy cytryny. Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami.
DESER: Ognisty łakoć sieniawian
Składniki:
- 1/2 kg sera białego
- 10 dag żurawiny
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- skórka z dwóch pomarańczy
- 10 dag włoskich orzechów
- puszka brzoskwiń do dekoracji
- 10 kostek cukru
- 100 g alkoholu
Ciasto:
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Ser mielimy, dodajemy żurawinę, cukier, żółtka, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, pokruszone orzechy włoskie i wszystko starannie mieszamy. Przygotowujemy ciasto na naleśniki: mieszamy mąkę, mleko, jajka, wodę mineralną oraz proszek do pieczenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przygotowanym wcześniej serem smarujemy naleśniki składając je w kształt trójkąta. Na każdym talerzu układamy dwa naleśniki, obok połówkę brzoskwini do której wkładamy zanurzoną w alkoholu kostkę cukru. Przed podaniem kostkę podpalamy. Naleśniki podajemy ozdobione płonącą brzoskwinią, bitą śmietaną i świeżą miętą.
Przepisy Andrzeja Kolusza
PRZYSTAWKA: Tatrzański zawijaniec z odrobiną francuskiej elegancji
Ciasto maślane
Składniki:
- kostka masła
- 15 dag mąki
Sposób przygotowania:
Masło siekamy i mieszamy z mąką na jednolitą masę.
Ciasto podstawowe
Składniki:
- 20 dag mąki
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki octu
- 1/2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy. Na rozwałkowanym placku rozkładamy ciasto maślane, składamy kopertę i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, ponownie rozwałkowujemy, składamy w kopertę i ponownie wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Na koniec ciasto rozwałkowujemy delikatnie na pergaminie, w jednym kierunku i schładzamy w lodówce.
Farsz
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 pory
- żółta papryka
- czerwona papryka
- natka pietruszki
- dwa gatunki żółtego sera o ostrym smaku
- 2 łyżki śmietany
- zioła do smaku np. prowansalskie
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa uniwersalna
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka doprawiamy i grillujemy a następnie kroimy w paski. Brokuł rozdzielamy na drobne różyczki, pozostałe warzywa i ser ścieramy na tarce, dolewamy śmietanę, dosypujemy zioła i mieszamy, tworząc jednolity farsz. Na cieście francuskim rozkładamy część farszu, na środku układamy kawałki kurczaka i przykrywamy pozostałym farszem. Ciasto zawijamy z dwóch stron. Następnie smarujemy żółtkiem z mlekiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 minut. Na 5 minut przed wyjęciem posypujemy startym oscypkiem. Po wyjęciu z piekarnika zawijaniec kroimy w plastry i układamy na rukoli. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
DANIE GŁÓWNE: Podhalańska świnka w parmeńskiej oprawie
Składniki:
- 3-4 polędwiczki wieprzowe
- 2 winne jabłka
- słoik żurawiny (najlepiej domowej roboty)
- szklanka czerwonego wina o owocowym bukiecie
- klarowane masło
- 4 sztuki średniej wielkości buraków ćwikłowych
- 1 kg ziemniaków
- owcza bryndza
- plasterki szynki parmeńskiej
- sól, pieprz cytrynowy
- przyprawa uniwersalna
- ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Polędwiczki kroimy w centymetrowe plastry, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz octem balsamicznym i odstawiamy na dwie godziny. Smażymy na maśle 8 minut tuż przed podaniem.
Jabłka kroimy w ćwiartki, zanurzamy w wyciśniętym soku z cytryny, następnie doprawiamy łyżką miodu i rzucamy na rozgrzane masło, dusimy 5-6 minut. Buraczki kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzane masło połączone z miodem, i dusimy do 10 minut. Sosy z polędwiczek, jabłek oraz buraczków, łączymy, dodajemy żurawinę. Całość miksujemy i podgrzewamy. Wlewamy szklankę wina, redukujemy przez około 5 minut. Doprawimy pieprzem i szczyptą chili. Gotowym sosem polewamy buraczki.
Ziemniaki w mundurkach gotujemy, dzielimy na połówki, które smarujemy bryndzą i z powrotem składamy a następnie owijamy plastrem szynki parmeńskiej. Przed podaniem opiekamy 10 minut w piekarniku. Gotowe mięso podajemy razem z ziemniakami, buraczkami i świeżym ogórkiem zmacerowanym w ryżowym occie.
DESER: Amerykański owoc w gaździnowym pucharku
Składniki:
- 1 kg truskawek
- brązowy cukier
- masło
- szklanka czerwonego wina
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1/2szklanka cukru
- 1/2 litra śmietanki 30 %
- 3 bezy
- około 350 g mrożonych truskawek
- 200 g zmrożonej śmietanki w kostkach
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do otrzymania konsystencji budyniu.
Zmrożone truskawki miksujemy i dodajemy część połowę gotowego budyniu. Lekko mieszając regulujemy konsystencje mlekiem lub śmietanką.
500 ml śmietanki 30% ubijamy, dodając po łyżce pozostałego budyniu do otrzymanego kremu.
Przed włożeniem do pucharków dodajemy rozkruszone bezy i lekko mieszamy. Truskawki dzielimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Karmelizujemy cukier z masłem, następnie dodajemy czerwone wino i obrane truskawki. Napełniamy pucharki warstwowo: truskawki, kremy, truskawki, kremy, lody.