Przepisy kuchni świata

Brytyjski turniej wypieków – Bułeczki z czekoladą i chilli (odc. 3, sezon 2)

Ciasto na chleb (źródło: bbc.co.uk)

Przepis Mary-Anne Boermans

Czas przygotowania: 1-2 godziny

Czas pieczenia: 10-30 minut

Ilość porcji: 12 bułek

Składniki do zasmażki:

Składniki na ciasto

Składniki do polewy:

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować zasmażkę, wymieszaj mąkę z wodą na małej patelni. Smaż ją następnie na wolnym ogniu aż zgęstnieje, smaż jeszcze ok. 1 minuty a następnie zdejmij z ognia. Przykryj folią aluminiową i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  2. Aby przygotować ciasto przesiej suche składniki do dużej miski. Dodaj drożdże i ubite jajka, miękkie masło, posiekane chilli i zasmażkę. Mieszając powoli dolewaj ciepłej wody. Następnie przełóż ciasto na podsypana mąką stolnicę i zagniataj przez 10 minut.
  3. Uformuj z ciasta kulę, przełóż do nasmarowanej olejem miski i przykryj folią aluminiową. Odstaw w ciepłe meisce aby podwiło swoją objętość.
  4. Przełóż wyrośnięte ciasto na podsypaną mkąą stolnicę, zagnieć je z wiórkami (lub chipsami) czekoladowymi i podziel na 12 porcji. Uformuj z każdej porcji kulkę i połóz na nasmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.

  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Rozbij widelcem jajka z wodą i pędzelkiem posmaruj wierzch bułeczek. Posyp bułeczki posiekaną papryczką chilli. Piecz bułki w piekarniku przez 12 minut.