Brytyjski turniej wypieków – Bułeczki z czekoladą i chilli (odc. 3, sezon 2)

Przepis Mary-Anne Boermans

Czas przygotowania: 1-2 godziny

Czas pieczenia: 10-30 minut

Ilość porcji: 12 bułek

Składniki do zasmażki:

  • 2 łyżki mąki chlebowej
  • 150 ml wody

Składniki na ciasto

  • 275 g mąki chlebowej
  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • 70 g kakao w proszku
  • 5 łyżeczek chilli w proszku
  • 55 g cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 torebka suszonych drożdży w proszku
  • 3 jajka z wolnego wybiegu, lekko ubite
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 duża świeża papryka chilli, z usuniętymi nasionami, drobno posiekana
  • ok. 225 ml letniej wody
  • 200 g chipsów czekoladowych

Składniki do polewy:

  • 1 jajko z wolnego wybiegu, ubite
  • 1 łyżka wody
  • 2 duże świeże papryki chilli, z usuniętymi nasionami, posiekane

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować zasmażkę, wymieszaj mąkę z wodą na małej patelni. Smaż ją następnie na wolnym ogniu aż zgęstnieje, smaż jeszcze ok. 1 minuty a następnie zdejmij z ognia. Przykryj folią aluminiową i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  2. Aby przygotować ciasto przesiej suche składniki do dużej miski. Dodaj drożdże i ubite jajka, miękkie masło, posiekane chilli i zasmażkę. Mieszając powoli dolewaj ciepłej wody. Następnie przełóż ciasto na podsypana mąką stolnicę i zagniataj przez 10 minut.
  3. Uformuj z ciasta kulę, przełóż do nasmarowanej olejem miski i przykryj folią aluminiową. Odstaw w ciepłe meisce aby podwiło swoją objętość.
  4.  

    Przełóż wyrośnięte ciasto na podsypaną mkąą stolnicę, zagnieć je z wiórkami (lub chipsami) czekoladowymi i podziel na 12 porcji. Uformuj z każdej porcji kulkę i połóz na nasmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.

  5.  

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Rozbij widelcem jajka z wodą i pędzelkiem posmaruj wierzch bułeczek. Posyp bułeczki posiekaną papryczką chilli. Piecz bułki w piekarniku przez 12 minut.