Przepis Mary-Anne Boermans
Czas przygotowania: 1-2 godziny
Czas pieczenia: 10-30 minut
Ilość porcji: 12 bułek
Składniki do zasmażki:
- 2 łyżki mąki chlebowej
- 150 ml wody
Składniki na ciasto
- 275 g mąki chlebowej
- 2 łyżki proszku budyniowego
- 70 g kakao w proszku
- 5 łyżeczek chilli w proszku
- 55 g cukru pudru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 torebka suszonych drożdży w proszku
- 3 jajka z wolnego wybiegu, lekko ubite
- 40 g miękkiego masła
- 1 duża świeża papryka chilli, z usuniętymi nasionami, drobno posiekana
- ok. 225 ml letniej wody
- 200 g chipsów czekoladowych
Składniki do polewy:
- 1 jajko z wolnego wybiegu, ubite
- 1 łyżka wody
- 2 duże świeże papryki chilli, z usuniętymi nasionami, posiekane
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować zasmażkę, wymieszaj mąkę z wodą na małej patelni. Smaż ją następnie na wolnym ogniu aż zgęstnieje, smaż jeszcze ok. 1 minuty a następnie zdejmij z ognia. Przykryj folią aluminiową i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Aby przygotować ciasto przesiej suche składniki do dużej miski. Dodaj drożdże i ubite jajka, miękkie masło, posiekane chilli i zasmażkę. Mieszając powoli dolewaj ciepłej wody. Następnie przełóż ciasto na podsypana mąką stolnicę i zagniataj przez 10 minut.
- Uformuj z ciasta kulę, przełóż do nasmarowanej olejem miski i przykryj folią aluminiową. Odstaw w ciepłe meisce aby podwiło swoją objętość.
-
Przełóż wyrośnięte ciasto na podsypaną mkąą stolnicę, zagnieć je z wiórkami (lub chipsami) czekoladowymi i podziel na 12 porcji. Uformuj z każdej porcji kulkę i połóz na nasmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
-
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Rozbij widelcem jajka z wodą i pędzelkiem posmaruj wierzch bułeczek. Posyp bułeczki posiekaną papryczką chilli. Piecz bułki w piekarniku przez 12 minut.