Przepisy kuchni świata

Pączki wietrzne

Ciasto:

Krem:

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla wlej mleko, dodaj sól, skórkę z cytryny, masło, cukier. Podgrzewaj, a gdy zawartość zacznie się gotować, wyciągnij skórkę z cytryny i dodaj mąkę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdejmij z ognia i kolejno dodawaj jajka. Po dodaniu każdego zamieszaj, aby połączyło się z masą. Po uzyskaniu jednolitej masy w rondlu rozgrzej olej i za pomocą dwóch łyżek wrzucaj na olej porcje masy wielkości orzecha włoskiego. Będą gotowe, kiedy zaczną się obracać na oleju. Łyżką cedzakową wyjmuj je na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  2. Przygotuj krem: W rondlu podgrzej 600 ml mleka. Do pozostałego mleka dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy oraz esencje waniliową lub cynamon. W misce ubij żółtka z cukrem, mąką i mlekiem z przyprawami. Gdy powstanie jednolita masa bez grudek dodawaj ją po trochu do ciepłego mleka i mieszaj. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Zestaw z ognia, dodaj masło, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Gotowe pączki ponacinaj z jednej strony i za pomocą rękawa do nadziewania wypełnij zimnym kremem.

Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012