Przepisy kuchni świata

Kuchnia Lidla – Baba wielkanocna

Baba wielkanocna (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki na ciasto:

Polewa:

Sposób przygotowania:

  1. Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy delikatnie podgrzać i ubić razem na kremową masę. Następnie ciągle ubijając, powoli dodawać jajka. Do otrzymanej masy wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto rozdzielić na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę pomarańczową.
  2. Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  3. Powstałe ciasta wylewamy do foremki naprzemiennie warstwami. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 60 minut.
  4. Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą.
  5. Polewa: Łączymy wodę i sok z cytryny, a następnie mieszając, dodajemy cukier puder. Cukru dodajemy, aż otrzymamy pożądaną konsystencję polewy.