W tym odcinku Magdal Gessler odwiedza restaurację „Pod łosiem” w podgorzowskiej miejscowości Wawrów. Na uroczystą kolację przyrządza m.in. barszcz czerwony.
Barszcz czerwony na zakwasie wg. Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg buraków
- pół selera
- cały por
- 2 duże lub 3 małe cebule
- 4 kwaśne, polskie, winne jabłka
- 5 łyżek octu
- przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Przekrój buraki na połówki i wrzuć do garnka. Następnie zalej zimną wodą, tak aby przykryła buraki. Postaw wywar na gazie, wrzuć obranego selera i obrane cebule w całości.
Dodaj do wywaru związane razem liście buraków i pory, tak aby nie rozpadły się podczas gotowania. Gdy wywar sie zagotuje, dodaj octu (ok. 5 łyżek) i gotuj aż buraki zmiękną.
Zakwas należy gotować na małym ogniu aby się gotował, ale nie wrzał. Gdy buraki zmiękną, odstaw zakwas w chłodne miejsce. Wrzuć na wierzch wywaru łupiny z jabłek i ćwiartki jabłek i pozostaw zakwas na noc.
Wyjmij z zakwasu buraki, zetrzyj je na tarce i wrzuć z powrotem. Następnego dnia postaw zakwas na gazie. Pod sam koniec gotowania dodaj pieprz (dodany wcześniej może powodować zgorzknienie) i starte dwa ząbki czosnku.
Źródło: http://www.mowimyjak.pl/
Użytkownicy trafili tutaj szukając: barszcz czerwony magdy gessler z kuchennych rewolucji,zupy magda gessler barszcz czerwony kuchenne rewolucje,zakwas buraczany gesler kuchenne rewolucje,kuchenne rewolucje barszcz czerwony,barszcz czerwony magda gessler,barszcz czerwony magdy gesler kuchenne rewolucje,barszcz magdy gessler kuchenne rewolucje,barszcz w kuchennych rewolucjach,barszczczerwony kuchennerewolucje,kuchenne rewolucje barszcz