Przepisy kuchni świata

Kurczak na ostro Nigelli

Składniki:

Pierś z kurczaka naciąć w 3 miejscach na grubość 2-3 cm, dzięki czemu mięso lepiej przesiąknie marynatą. Kurczaka umieścić w podłużnym, głębokim naczyniu.

Pozostałe składniki wrzucić do malaksera / blendera. ( jeśli nie lubimy bardzo ostrych potraw można usunąć z papryczek chilli pestki). Zmiksować na ciemny sos. Następnie wlać  marynatę na rozłożone kawałki kurczaka i pozostawić na 2-4 godziny poza lodówką lub na całą noc w lodówce.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przełożyć kurczaka do żaroodpornej formy i polać marynatą. Piec 60 minut. Od czasu do czasu polewać marynatą zebraną na dnie naczynia.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak po jamajsku nigella