Galaretka z zielonej herbaty:
- 400 ml naparu z zielonej herbaty:
- – 300 ml naparu do galaretki
- – 100 ml naparu do nakropienia biszkoptu
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 30 ml zimnej, przegotowanej wody
- sok z ½ limonki
Mus truskawkowy:
- 230 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 200 g śmietanki 30% Pilos UHT, ubitej
- 125 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- sok z limonki, do smaku
Nakropka:
- 100 ml naparu z zielonej herbaty
- 30 g zmiksowanych truskawek
- 30 g cukru pudru
- Sok z ½ limonki
Dekoracja:
- świeże truskawki
- biszkopty słodkie Savoiardi
- patyczki Basini
- plastry limonki
Sposób przygotowania:
- Galaretka z zielonej herbaty: Żelatynę namaczamy w wodzie. Do 300 ml gorącego naparu z zielonej herbaty (300ml) dodajemy sok z limonki, cukier oraz namoczoną w wodzie żelatynę. Dokładnie mieszamy i wystudzamy.
- Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy (30 g zmiksowanych truskawek odkładamy do nakropki). Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i ubitą śmietanką. Następnie dodajemy zmiksowane truskawki, jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy również sok z limonki do smaku.
- Nakropka: Wszystko razem zagotować i wystudzić (można dodać odrobinę wódki).
- Dekoracja: Na dno pucharka lub kieliszka wsypujemy około 50 g świeżych, pokrojonych truskawek. Zalewamy je wystudzoną galaretką z zielonej herbaty i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na stężoną galaretkę z truskawkami wykładamy trochę musu truskawkowego (możemy użyć również rękawa cukierniczego). Na mus kładziemy nasączony nakropką biszkopt i dalej wykładamy mus. Wstawiamy do lodówki na około 30-45 minut. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami, patyczkami oraz plastrami limonki.