Przepisy kuchni świata

Kuchnia Lidla – Fragola

Fragola (źródło: kuchnialidla.pl)

Galaretka z zielonej herbaty:

Mus truskawkowy:
Nakropka:
Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Galaretka z zielonej herbaty: Żelatynę namaczamy w wodzie. Do 300 ml gorącego naparu z zielonej herbaty (300ml) dodajemy sok z limonki, cukier oraz namoczoną w wodzie żelatynę. Dokładnie mieszamy i wystudzamy.
  2. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy (30 g zmiksowanych truskawek odkładamy do nakropki). Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i ubitą śmietanką. Następnie dodajemy zmiksowane truskawki, jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy również sok z limonki do smaku.
  3. Nakropka: Wszystko razem zagotować i wystudzić (można dodać odrobinę wódki).
  4. Dekoracja: Na dno pucharka lub kieliszka wsypujemy około 50 g świeżych, pokrojonych truskawek. Zalewamy je wystudzoną galaretką z zielonej herbaty i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na stężoną galaretkę z truskawkami wykładamy trochę musu truskawkowego (możemy użyć również rękawa cukierniczego). Na mus kładziemy nasączony nakropką biszkopt i dalej wykładamy mus. Wstawiamy do lodówki na około 30-45 minut. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami, patyczkami oraz plastrami limonki.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnialidla pl przepisy,deser fragola,fragola przepis