Robert Makłowicz podróżuje po krajach Maghrebu. W Tunezji odwiedza strefę turystyczną rozciągającą się wokół miasta Monastyr. W VII w. Monastyr został podbity przez wyznawców islamu. Pozostał po nich ribat – obronny klasztor, do którego przylega medyna – arabskie stare miasto. Medyna to wielkie targowisko. Podróżnika z Polski interesuje targ spożywczy. Z zakupionych tam produktów zostanie przygotowane świąteczne danie – jagnięcina w sosie z oliwek. W restauracji Cap Grill odbywa się degustacja dań z surowego mięsa i ryb.
Zitounia – jagnięcina w sosie z oliwek
Składniki:
- 800 g jagnięciny
- 100 ml oliwy
- kilkanaście ziaren kolendry
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka harissy
- 200 ml wody
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- garść zielonych oliwek z pestkami
- 100 ml octu winnego
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną w rondlu oliwę dodać pokrojoną w drobną kostkę jagnięcinę oraz zmielone ziarna kolendry. Całość wymieszać i przesmażyć mięso. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. Dusić kilka minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy i harissę, wymieszać, podlać wodą i dusić ok. 30 min.
- Dodać paprykę w proszku, sól, pieprz. Nakłuć oliwki widelcem, dorzucić do rondla, dusić kolejne 15 min. Na koniec wlać ocet winny, przemieszać, podawać.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/5033 maklowicz-w-podrozy-tunezja-monastyr-odc-131/