Przepisy kuchni świata

Makłowicz w podróży – Izrael, Śladami Biblii (odc. 28)

Na mapie podróży Roberta Makłowicza śladami Biblii pojawiają się nazwy takich miejsc i miejscowości, jak: Góra Oliwna, góra Syjon, Droga Krzyżowa, Bazylika Grobu Świętego, Cezarea Maritima, Kana Galilejska, góra Tabor i Nazaret. Wiele z nich wygląda całkiem zwyczajnie, można jednak poczuć w nich tchnienie biblijnej historii. W karcie dań tego odcinka pojawiają się pozycje z czasów biblijnych: majadarra, czyli pilaw z soczewicą, ryba piotrosz przyrządzana nad Jeziorem Galilejskim i słodkie smakołyki z nazarejskiej cukierni.

Majadarra czyli arabski pilaw z soczewicy z Galilei

Majadarra czyli arabski pilaw z soczewicy z Galilei (źródło: tvp.pl)

Składniki:

Składniki do sałatki:

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę wypłukać, wrzucić do głębokiej patelni, zalać wodą, doprawić solą, pieprzem i kminem, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dołożyć wypłukana kaszkę bulgur, trzymać na małym ogniu, aż wchłonie resztę wody i zmięknie. Doprawić do smaku, podawać ze zrumienioną na oliwie, pokrojoną w łódki cebulą i naturalnym jogurtem.
  2. Sałatka: Umyte liście szpinaku, pietruszki i kolendry przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, posypać zrumienionymi na suchej patelni nasionami pinii, podawać.

Ryba piotrosz w białym winie z sosem miodowo-cebulowym

Ryba piotrosz w białym winie z sosem miodowo-cebulowym (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 1 ryba piotrosz
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 duża cebula
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Składniki do sosu:

  • 2 łyżki oliwy
  • gałązka rozmarynu
  • szklanki białego wina
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na głęboką patelnię wlać wodę i wino. Następnie dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, liść laurowy, korę cynamonu i pieprz. Zagotować. Gdy płyn będzie wrzał włożyć delikatnie naciętą rybę i ugotować na małym ogniu do miękkości.
  2. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę z paroma igiełkami rozmarynu. Do zeszklonej już cebuli dolać wino i łyżkę miodu. Następnie wrzucić liść laurowy i posolić. Gotować do zredukowania sosu.
  3. Rybę wyłożyć na talerz, polać sosem, podawać.

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: Arabski pilaw z Galilei