W tym odcinku Pascal Brodnicki odwiedza Sri Lankę, przygotowywuje posiłek dla słoni z sierocińca a dla ludzi Curry z kurczakiem i orzechami nerkowca. Łowi również ryby z kija według tradycji lankijskiej.
Curry z kurczakiem i orzechami nerkowca
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
- 100 g orzechów nerkowca uprażonych na patelni, posiekanych
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 120 ml bulionu warzywnego
- pół pęczka kolendry posiekanej
- 1 kawałek imbiru
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Orzechy nerkowca upraż na patelni bez tłuszczu. Posiekaj i zmiksuj na proszek. Następnie wymieszaj orzechy z jogurtem, kolendrą, imbirem, curry i cukrem, by uzyskać gęstą konsystencję sosu.
Pierś kurczaka pokrój na ok.12 kawałków, dodaj sól i pieprz i wymieszaj. Smaż na patelni z dodatkiem oleju i masła, aż się ładnie zarumieni.
Do kurczaka na patelni dodaj sos i rosół mieszając.
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Serwuj na przykład z ryżem.
Źródło: smakujswiat.tvn.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak z orzechami nerkowca pascsl,kurczak curry z orzechami nerkowca pascal,karol okrasa na sri lance,kurczak curry z jogurtem wg pascala,kurczak curry z sri lanki,kurczak po sri lansku,kurczak z imbirem i orzechami netkowca,pascal brodnicki sri lanka