Przepisy kuchni świata

Makłowicz w podróży – badeńska prowincja, Niemcy (odc. 90)

Makłowicz odwiedza winiarnię w miasteczku Sulzburg-Laufen. Później idzie do winnicy, gdzie gotuje badische schupfnudeln – kluski ziemniaczane z białymi szparagami. W restauracji w Heitersheim kucharz zamawia egzotyczną zupę curry z mleczka kokosowego z pieczonym przegrzebkiem i dwa rodzaje szynki – wędzona i gotowaną. Miejscowym specjałem są grube naleśniki poszarpane na kawałki. Robert poleca także szparagi z polędwiczką cielęcą, do tego domowe kluski szpecle i kieliszek czerwonego wina.

Kluseczki ziemniaczane z sosem ze szparagów – Badische Schupfnudeln

Kluseczki ziemniaczane z sosem ze szparagów – Badische Schupfnudeln (źródło: tvp.pl)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Do puree ziemniaczanego dodać mąkę, jajko, gałkę muszkatołową, sól i wyrobić na gładką masę. Ciasto powinno być lekko twarde. Wyłożyć je na oprószoną mąką deskę, ukształtować w rulon i pokroić na kluseczki.
  2. Na patelni roztopić klarowane masło i wrzucić kluseczki, smażyć tak długo aż się zrumienią. Gdy są gotowe, wyjąć z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym.
  3. Sos: Do rondelka wlać wino, dodać pokrojone w kostkę szparagi i dusić ok. 10 min.
  4. Dodać śmietankę, biały pieprz, sól i posiekany koperek. Zagotować.
  5. Wyłożone na talerz kluseczki polać sosem, posypać koperkiem i podawać.

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: badeńskie kluski ziemniaczane,naleśniki bodeńskie,badenskie kluski zemniaczane