Przepisy kuchni świata

Uczty Hestona: Tosty z przegrzebkami i białym winem

Tosty z przegrzebkami i białym winem (źrodło: channel4.com)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Odcedź przegrzebki i umieść je w rondelku. Dodaj wino, wodę, liść laurowy i pieprz. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut aż przegrzebki będą lekko miękkie. Odcedź ponownie przegrzebki, ale zostaw wywar. Wyjmij pieprz i liść laurowy z wywaru.
  2. Rozpuść masło na patelni i podsmaż szalotkę aż będzie miękka. Zdejmij patelnię ognia i dodaj mąkę, wymieszaj. Stopniowo dodawaj wywar (3/4 szklanki) cały czas mieszając. Postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia.
  3. Dodaj sól, pieprz kajeński, sok z cytryny, przegrzebki, gotuj przez 2 minuty. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
  4. Posmaruj kromki chleba po zewnętrznej stronie masłem. Połóż kromkę w tosterze masłem do dołu. Nałóż łyżką na kromkę masę z przegrzebków. Przykryj drugą kromką posmarowaną z góry masłem. Tostuj 2 minuty.
  5. Podawaj z ulubionym schłodzonym winem.

Źródło: http://www.channel4.com/4food/recipes/toasted-scallops-in-white-wine-sauce-sandwich-recipe