Gebackene Käsknödel – Smażone knedle serowe po austriacku
Składniki:
- 5–6 kromek pszennego chleba lub bułki
- 2 jajka
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2-4 łyżki mąki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 250 g sera żółtego (np. bergkaese lub gruyer)
- 2-3 ziemniaki
- pęczek szczypiorku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Kromki czerstwego pieczywa pokroić w kostkę i zalać mlekiem. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zgnieść na puree, połączyć wszystkie wymienione składniki, dodając pokrojony w kosteczkę ser, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku oraz tyle mąki, by dało się zwilżonymi dłońmi formować knedle wielkości mandarynki. Lekko je spłaszczywszy smażyć knedle z obu stron na złoto na oleju lub klarowanym maśle.
Kanapki Franciszka Józefa (Kaiserjägdproviant – weka faszerowana pastą serową)
Składniki:
- długa bułka (tzw. weka, wrocławska lub paryska)
- jajka ugotowane na twardo
- twaróg
- masło
- pasta sardelowa
- musztarda
- szynka wędzona
- ser żółty o ostrym smaku
- ogórki konserwowe
- szczypiorek
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozpuścić sporo masła.
- Zmiksować je z twarogiem i żółtkami ugotowanymi na twardo.
- Dodać musztardę i pastę sardelową.
- Ostry ser, np. ementaler, pokroić w małą kosteczkę, białka ugotowane na twardo, szczypiorek, ogórki konserwowe posiekać.
- Wędzoną szynkę pokroić w kosteczkę.
- Wszystkie te składniki dodać do zmiksowanej masy serowo – jajecznej, popieprzyć i wyrobić przy pomocy łyżki na jednolitą masę.
- Bułkę wydrążyć przy pomocy długiego noża i nadziać przygotowaną masą.
- Zawinąć we folię aluminiową, wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Kroić na kromki.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=283&lp_przepisu=1
Użytkownicy trafili tutaj szukając: knedle z Austri Makłowicza