Przepisy kuchni świata

Kuchnia Lidla – Słoneczna tarta brzoskwiniowa

Paweł Małecki: Słoneczna tarta brzoskwiniowa

Słoneczna tarta brzoskwiniowa (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

Masa waniliowa:

Sposób przygotowania:

  1. Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników).
  2. Ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty (średnica 26 cm), ciasto nakłuwamy widelcem.
  3. Na tak przygotowaną formę z ciastem wykładamy pognieciony papier do pieczenia, a następnie obciążamy go grochem, fasolą albo obciążnikami do pieczenia.
  4. Pieczemy w temperaturze 170°C w piekarniku z termoobiegiem (180°C w piekarniku bez termo obiegu) przez około 20 minut. Po upływie 20 minut zdejmujemy papier z obciążeniem, a następnie pieczemy jeszcze przez 5 minut (tarta nie może być zbyt długo pieczona, ponieważ jeszcze raz trafi do piekarnika).
  5. Masa waniliowa: Wszystkie składniki razem zmiksować.
  6. Tarta: Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, a następnie dodajemy resztę masy waniliowej.
  7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C z termoobiegiem (160°C bez termo obiegu) na 25-30 minut.
  8. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/sloneczna-tarta-brzoskwiniowa

Użytkownicy trafili tutaj szukając: tarta,tarta brzoskwiniowa lidl,tarta waniliowa lidl