Przepisy kuchni świata

Kudłaci kucharze – Dietetyczne babeczki cytrynowe z polewą

Dietetyczne babeczki cytrynowe z polewą (Kudłaci kucharze)

Porada: Jeśli chcesz, możesz upiec te babeczki, zastępując borówki amerykańskie gorzką czekoladą. Trzeba wtedy wziąć 100 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady lub gorzkich chipsów czekoladowych. Każda babeczka będzie miała o około 43 kalorie więcej. Zamiast skórki cytrynowej możesz użyć pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, przygotowując polewę z wodą zamiast soku cytrynowego.

Składniki na babeczki:

Składniki na polewę cytrynową:

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż formę na 12 muffinów papierowymi papilotkami lub odpowiednio uformowanymi kwadratami papieru do pieczenia.
  2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną do dużej miski, dodaj cukier, borówki amerykańskie oraz skórkę cytrynową i wymieszaj. Pośrodku zrób wgłębienie.
  3. Rozkłóć jajka dużą metalową trzepaczką na gładką masę, po czym dolej jogurt, mleko oraz olej i ubijaj, aż składniki dobrze się połączą. Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszaj tę masę do mąki.
  4. Działając szybko, rozdziel ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na środkowej półce piekarnika przez 16–18 minut, aż nabiorą złocistobrązowego koloru i ładnie wyrosną. Przełóż je na kratkę i poczekaj, aż ostygną.
  5. Aby przygotować polewę cytrynową, w miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gładką, płynną masę. Za pomocą łyżki polej tą masą babeczki i odczekaj co najmniej 30 minut przed podaniem, żeby polewa zastygła.

Źródło: „Kudłaci kucharze na diecie” autorstwa Si King i Dave Myersa (Kudłatych Kucharzy)

Użytkownicy trafili tutaj szukając: polewa do babeczek,polewa na babeczki