Morfologia
- Łodyga
- Pokładająca się lub wzniesiona, kanciasta, rozgałęziona, wewnątrz pusta. Osiąga wysokość 10-300 cm długości. W węzłach zakorzenia się.
- Liście
- Nieparzysto pierzasto złożone, przeważnie 3-9(13)-listkowa. Listek szczytowy łopatkowato-jajowaty, dużo większy od jajowatych listków bocznych, piłkowano-karbowany, lub klapowany. Pozostałe listki boczne są siedzące, eliptyczne lub lancetowate, mają faliste lub odlegle piłkowane brzegi i zwężającą się nasadę.
- Kwiaty
- Drobne, białe, typowe dla kapustowatych, zebrane w grona na szczycie łodygi. Ich szypułki wydłużają się podczas owocowania. Jajowatolancetowate, białe z ciemniejszymi kropkami płatki korony mają długość 4-5 mm i często fioletowo zabarwiony paznokieć. Działki kielicha krótsze od płatków. Wewnątrz kwiatu 1 słupek i 6 czterosilnych pręcików.
- Owoc
- Obła łuszczyna z wypukłymi klapami. Ma długość 10-18 mm i szerokość 2-2,5 mm i wyrasta na grubej szypułce o długości 8-12 (16) mm. Okrągławoeliptyczne i wąsko oskrzydlone z jednej strony są ustawione dwurzędowo. Mają sieciowatą skulpturę na powierzchni; na każdej stronie ok. 25-50 pól.
-
Zastosowanie
- Roślina uprawna: Liście i młode rośliny są jadalne. Uprawiana jako warzywo, szczególnie popularna w Normandii.
- Sztuka kulinarna. Zawiera bardzo wiele witamin. Wyciąg z rukwi (glikonasturcyna) podawana jest przy awitaminozach. Jedna z ulubionych potraw Napoleona. Jej zastosowanie wspomniano wśród przysmaków podanych w weselnym menu (miniaturowe tarty ze szparagami i rukwią wodną) z okazji zaślubin księcia Williama z Księżną Catherine w pałacu Buckingham (29 kwietnia 2011).
Źródło: Wikipedia