Przepisy kuchni świata

Pascal kontra Okrasa: Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym, Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Pascal Brodnicki: Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Pascal Brodnicki: Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Składniki na cukinię:

Składniki na farsz:

Składniki na sos beszamelowy:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanki, trzepaczkę. Rozgrzej piekarnik do 180-200°C (termoobieg).
  2. Cukinia: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. W gotującej się wodzie blanszujemy cukinię pokrojoną w paski. Zblanszowaną cukinię hartujemy w naczyniu z zimną wodą, następnie osuszamy paski cukinii.
  3. Na patelnię dodajemy masło, na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do miseczki. Do cebuli z czosnkiem dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, żółtko, tartą bułkę, pistacje i paseczki szynki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. Gotowy farsz formujemy w pulpeciki – małe kuleczki wielkości śliwki.
  4. Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii (cukinia ma przypominać makaron cannelloni). W foremce do zapiekanki układamy pulpeciki owinięte cukinią, zachowując odstępy między nimi.
  5. Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło tak, by się nie zrumieniło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodajemy zimne mleko, gotując, cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną bazylią.
  6. Pomiędzy ułożone na blaszce pulpeciki wlewamy sos beszamelowy, tak żeby nie zalać nim powierzchni pulpecików. (Do mniejszego naczynia możemy najpierw wlać sos, następnie układamy w nim pulpeciki owinięte cukinią). Wolne miejsce między kuleczkami posypujemy startym serem gouda. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 20-30 minut.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-grzybowym

Karol Okrasa: Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Karol Okrasa: Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki oczyszczamy i kroimy na kawałki o szerokosci plastra boczku. Marynujemy je w niewielkiej ilości soli, pieprzu oraz w posiekanym tymianku (3 gałązki). Każdy kawałek polędwiczki owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką tak, by powstały małe steki.
  2. Polędwiczki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju z każdej strony na złoty kolor. Wysmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni.
  3. Grzyby rozmrażamy i kroimy na grube kawałki. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojony czosnek oraz kawałki grzybów. Wszystkie składniki delikatnie szklimy z dodatkiem masła.
  4. Następnie dodajemy whisky oraz wino. Gotujemy, aż wino zredukuje swoją objętość o połowę.
  5. Do zredukowanego sosu dodajemy słodką śmietankę i sos sojowy. Doprawiamy niewielka ilością soli, mielonego białego pieprzu oraz 3 posiekanymi gałązkami tymianku.
  6. Na gotowym sosie układamy polędwiczki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut.
  7. Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-grzybowym

Użytkownicy trafili tutaj szukając: cannelloni z cukinii z mięsa mielonego w sosie beszamelowym,polędwiczki z cukinią,potrawy z wieprzowiny,przepisy na mieso na urodziny