Pascal Brodnicki: Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Składniki na cukinię:
- 2 duże cukinie umyte, pokrojone wzdłuż w paski
- niewielka ilość soli
Składniki na farsz:
- 20 g masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 duża cebula, posiekana
- 600 g mięsa mielonego z łopatki
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1 żółtko jaja
- 2 łyżki tartej bułki
- 40 g pistacji, pokruszonych
- 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, pokrojonych techniką julienne
- niewielka ilość soli
- niewielka ilość pieprzu
Składniki na sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki maki
- 3 szklanki mleka
- niewielka ilość soli
- niewielka ilość pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 pęczka bazylii, umytej, posiekanej
- 100 g sera gouda, startego
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanki, trzepaczkę. Rozgrzej piekarnik do 180-200°C (termoobieg).
- Cukinia: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. W gotującej się wodzie blanszujemy cukinię pokrojoną w paski. Zblanszowaną cukinię hartujemy w naczyniu z zimną wodą, następnie osuszamy paski cukinii.
- Na patelnię dodajemy masło, na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do miseczki. Do cebuli z czosnkiem dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, żółtko, tartą bułkę, pistacje i paseczki szynki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. Gotowy farsz formujemy w pulpeciki – małe kuleczki wielkości śliwki.
- Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii (cukinia ma przypominać makaron cannelloni). W foremce do zapiekanki układamy pulpeciki owinięte cukinią, zachowując odstępy między nimi.
- Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło tak, by się nie zrumieniło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodajemy zimne mleko, gotując, cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną bazylią.
- Pomiędzy ułożone na blaszce pulpeciki wlewamy sos beszamelowy, tak żeby nie zalać nim powierzchni pulpecików. (Do mniejszego naczynia możemy najpierw wlać sos, następnie układamy w nim pulpeciki owinięte cukinią). Wolne miejsce między kuleczkami posypujemy startym serem gouda. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 20-30 minut.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-grzybowym
Karol Okrasa: Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe umyte, osuszone
- niewielka ilość soli
- niewielka ilość mielonego, białego pieprzu
- 6 gałązek świeżego tymianku, umytych, posiekanych
- 8-10 plastrów boczku
- niewielka ilość oleju do smażenia
- 150 g grzybów (mrożonych podgrzybków)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- 1 łyżka masła
- 100 ml whisky
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki sosu sojowego
- 300 g kaszy jęczmiennej
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki oczyszczamy i kroimy na kawałki o szerokosci plastra boczku. Marynujemy je w niewielkiej ilości soli, pieprzu oraz w posiekanym tymianku (3 gałązki). Każdy kawałek polędwiczki owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką tak, by powstały małe steki.
- Polędwiczki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju z każdej strony na złoty kolor. Wysmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni.
- Grzyby rozmrażamy i kroimy na grube kawałki. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojony czosnek oraz kawałki grzybów. Wszystkie składniki delikatnie szklimy z dodatkiem masła.
- Następnie dodajemy whisky oraz wino. Gotujemy, aż wino zredukuje swoją objętość o połowę.
- Do zredukowanego sosu dodajemy słodką śmietankę i sos sojowy. Doprawiamy niewielka ilością soli, mielonego białego pieprzu oraz 3 posiekanymi gałązkami tymianku.
- Na gotowym sosie układamy polędwiczki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut.
- Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-grzybowym
Użytkownicy trafili tutaj szukając: cannelloni z cukinii z mięsa mielonego w sosie beszamelowym,polędwiczki z cukinią,potrawy z wieprzowiny,przepisy na mieso na urodziny