Przepisy kuchni świata

Kuchnia Lidla: Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 30min

Składniki:

Do dekoracji:

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę mieszamy z mączką orzechową lub migdałową. Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce za pomocą palców lub nożem na desce. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Używając foremek, wycinamy ciasteczka o różnych kształtach lub kroimy ciasto w prostokąty.
  3. Ciasteczka dekorujemy orzechami i cukrem trzcinowym. Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 175°C około 12-15 minut na złoty kolor.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/ciasteczka-cynamonowe-2