Przepisy kuchni świata

Kuchnia Lidla: Deser jogurtowo-truskawkowy

Deser jogurtowo-truskawkowy (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30min

Składniki:

Składniki na delikatną galaretkę jogurtową:

Składniki na żelkę truskawkową:

Składniki do dekoracji:

Sposób przygotowania:

  1. Delikatna galaretka jogurtowa: Do miseczki przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder, mieszamy. Żelatynę moczymy w 50 ml mleka, następnie rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z pozostałą ilością mleka. Dokładnie mieszamy i dodajemy do jogurtu.
  2. Tak przygotowaną masę wlewamy do naczyń, w których będziemy podawać deser (kieliszki, salaterki, pucharki), naczynia wstawiamy do lodówki na 1 1/2-2 godziny do momentu stężenia deseru.
  3. Żelka truskawkowa: Truskawki rozmrażamy, przekładamy do naczynia, dodajemy sok z limonki, dokładnie miksujemy. Żelatynę moczymy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, łączymy z wcześniej zmiksowanymi truskawkami.
  4. Przygotowaną żelkę wylewamy równą warstwą na wcześniej zestaloną galaretkę z jogurtu i ponownie wstawiamy do lodówki mniej więcej na 40 minut.
  5. Gotowy deser dekorujemy owocami i patyczkami czekoladowymi.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/deser-jogurtowo-truskawkowy

Użytkownicy trafili tutaj szukając: galaretka jogurtowa