Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30min
Składniki:
Składniki na delikatną galaretkę jogurtową:
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru pudru (dodatek cukru nie jest konieczny, można dodać w zamian słodzik lub nie słodzić)
- 100 ml mleka 1,5%
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
Składniki na żelkę truskawkową:
- 250 g rozmrożonych truskawek
- 2 łyżeczki cukru pudru (nie są konieczne)
- sok z 1/2 limonki
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 30 ml wody
Składniki do dekoracji:
- 1 pomarańcza, sparzona, wyszorowana, pokrojona w plastry
- 1 kiwi, umyte, obrane, pokrojone w plastry
- kilka patyczków czekoladowych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Delikatna galaretka jogurtowa: Do miseczki przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder, mieszamy. Żelatynę moczymy w 50 ml mleka, następnie rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z pozostałą ilością mleka. Dokładnie mieszamy i dodajemy do jogurtu.
- Tak przygotowaną masę wlewamy do naczyń, w których będziemy podawać deser (kieliszki, salaterki, pucharki), naczynia wstawiamy do lodówki na 1 1/2-2 godziny do momentu stężenia deseru.
- Żelka truskawkowa: Truskawki rozmrażamy, przekładamy do naczynia, dodajemy sok z limonki, dokładnie miksujemy. Żelatynę moczymy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, łączymy z wcześniej zmiksowanymi truskawkami.
- Przygotowaną żelkę wylewamy równą warstwą na wcześniej zestaloną galaretkę z jogurtu i ponownie wstawiamy do lodówki mniej więcej na 40 minut.
- Gotowy deser dekorujemy owocami i patyczkami czekoladowymi.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/deser-jogurtowo-truskawkowy
Użytkownicy trafili tutaj szukając: galaretka jogurtowa