Kuchnia Lidla: Deser jogurtowo-truskawkowy

Deser jogurtowo-truskawkowy (źródło: kuchnialidla.pl)

Deser jogurtowo-truskawkowy (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30min

Składniki:

Składniki na delikatną galaretkę jogurtową:

  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru pudru (dodatek cukru nie jest konieczny, można dodać w zamian słodzik lub nie słodzić)
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Składniki na żelkę truskawkową:

  • 250 g rozmrożonych truskawek
  • 2 łyżeczki cukru pudru (nie są konieczne)
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 30 ml wody

Składniki do dekoracji:

  • 1 pomarańcza, sparzona, wyszorowana, pokrojona w plastry
  • 1 kiwi, umyte, obrane, pokrojone w plastry
  • kilka patyczków czekoladowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Delikatna galaretka jogurtowa: Do miseczki przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder, mieszamy. Żelatynę moczymy w 50 ml mleka, następnie rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z pozostałą ilością mleka. Dokładnie mieszamy i dodajemy do jogurtu.
  2. Tak przygotowaną masę wlewamy do naczyń, w których będziemy podawać deser (kieliszki, salaterki, pucharki), naczynia wstawiamy do lodówki na 1 1/2-2 godziny do momentu stężenia deseru.
  3. Żelka truskawkowa: Truskawki rozmrażamy, przekładamy do naczynia, dodajemy sok z limonki, dokładnie miksujemy. Żelatynę moczymy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, łączymy z wcześniej zmiksowanymi truskawkami.
  4. Przygotowaną żelkę wylewamy równą warstwą na wcześniej zestaloną galaretkę z jogurtu i ponownie wstawiamy do lodówki mniej więcej na 40 minut.
  5. Gotowy deser dekorujemy owocami i patyczkami czekoladowymi.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/deser-jogurtowo-truskawkowy

Użytkownicy trafili tutaj szukając: galaretka jogurtowa