Przepisy kuchni świata

Pascal kontra Okrasa: Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté, Pikantna zupa z soczewicą i królikiem

Pascal Brodnicki: Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté

Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 min

Składniki na uda i podudzia z kurczaka:

Składniki na warzywa:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne, rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
  2. Uda i podudzia: Cebulę smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie.
  3. Z podudzi odcinamy końcówki kości z chrząstkami, z kości usuwamy skórę. Każde podudzie smarujemy miodem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  4. Dodajemy ząbki czosnku, sok z limonki, przesmażoną cebulę (wraz z oliwą, na której była smażona), kurkumę, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy i pieczemy 45-60 minut w temp. 180°C (termoobieg). Podczas pieczenia podudzia kilkakrotnie mieszamy.
  5. Warzywa: Do mocno nagrzanego woka wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy kolejno (chwilę smażąc każdy składnik): cebulę, imbir, cukinię, marchew, brokuł, paprykę. Doprawiamy całość solą i smażymy na dużym ogniu około 5 minut. Skrapiamy sosem sojowym, dodajemy kolendrę, chwilę smażymy. Przekładamy warzywa do miseczki.
  6. Upieczone podudzia, cebule i czosnek przekładamy do miski, polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia. Dekorujemy bazylią i kolendrą.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/podudzia-kurczaka-w-przyprawach-z-warzywami-saute

Karol Okrasa: Pikantna zupa z soczewicą i królikiem

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj moździerz, blender.
  2. Z łap, ud, części korpusu królika, cebuli, liści laurowych i włoszczyzny gotujemy wywar. Doprawiamy go pieprzem oraz solą. Z gotowego wywaru wyjmujemy liście laurowe i mięso, które odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Cebulę i 2 ząbki czosnku szklimy na maśle z 2-3 łyżkami oliwy. Dodajemy kurkumę, pieprz kajeński, kolendrę i całość chwilę prażymy. Wszystkie składniki z patelni i ugotowaną soczewicę przekładamy do wywaru. Gotujemy zupę około 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy śmietankę, doprawiamy całość solą oraz białym pieprzem do smaku.
  4. Mięso królika oddzielamy od kości, siekamy. Dodajemy papryczkę, miętę, ząbek czosnku, odrobinę oliwy i soku z limonki. Mieszamy.
  5. Zupę nalewamy do miseczki, wkładamy niewielką ilość sałatki z mięsem, dodajemy łyżeczkę jogurtu, skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy plastrami papryczki oraz miętą.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/pikantna-zupa-z-soczewica-i-krolikiem

Użytkownicy trafili tutaj szukając: podudzia z kurczaka