Przepisy kuchni świata

Letnia sałatka Magdy Gessler

Letnia sałatka Magdy Gessler

Składniki na sos:

Składniki na sałatkę:

Sposób przygotowania:

Na początku przygotujemy sos: Rozcieramy w kamiennym moździerzu na gładką masę 3 ząbki czosnku wraz z cząbrem lub czubrycę i grubą sól morską. Do moździerza powoli dodajemy oliwę z oliwek extra virgin i rozcieramy. Dodajemy sok z jednej cytryny, trochę octu z białego wina i rozcieramy, aż masa zemulguje prawie jak majonez. Dodajemy solidną łyżkę lipowego miodu i odstawiamy – sos do sałaty jest gotowy.

Sałatka: Obrane ogórki kiszone i pomidory kroimy w grube kawałki, czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, cukrową w pióra. Umytą i osuszoną miniaturową sałatę rzymską rozrywamy na pojedyncze listki, dokładamy małe pomidorki – podpieczone i surowe. Jeśli mamy pieczonego bakłażana, kroimy miąższ i dokładamy do sałaty. Wszystko lekko mieszamy, na końcu dodajemy pokrojnego w małe trójkąty arbuza (może być z pestkami). Ser rozdrabniamy w palcach (nie kroimy) i posypujemy nim sałatę. Naczynie z sałatą umieszczamy na pół godziny w lodówce, przed podaniem dekorujemy gałązką z pomidorkami (żeby przypomnieć gościom, że wszystkie składniki są świeże i pyszne), polewamy winegretem i obsypujemy posiekaną miętą i pietruszką.

Źródło: Facebook

Użytkownicy trafili tutaj szukając: sałatka z arbuzem magdy gessler,https://blog wojnanasmaki pl/6815 letnia-salatka-magdy-gessler/,okrasa lamie przpisy konfitura z baklazana do mies,sałata rzymska magda gessler,sałatka grecka z arbuzem magdy gessler