Przepisy kuchni świata

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z owocami

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: dla 6 osób

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jęczmienną płuczemy i zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodajemy 1 łyżkę masła i szczyptę soli. Ugotowaną kaszę odstawiamy i przykrywamy na 15 minut. Następnie mieszamy z jajkiem.
  3. Myjemy owoce, obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  4. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwami kaszę i owoce.
  5. Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut.
  6. Podajemy lekko przestudzone, posypane cukrem pudrem.

Źródło: Lubella

Użytkownicy trafili tutaj szukając: okrasa dania wegetarianskie