- 1 Serek Wiejski 500g Piątnica
- 1 serek Twój Smak 135g Piątnica
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
- 2 Jogurty Naturalne po 150g Piątnica
- 0,25 l soku pomidorowego
- ½ kg mielonego mięsa wołowego lub cielęcego
- 400 g sera żółtego
- 7 pomidorów lub 2 puszki po 400g pomidorów bez skórki
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 paczka makaronu lasagne (np. Malma)
- do smaku: sól, oregano, bazylia, estragon, gałka muszkatołowa, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Farsz: Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i dusimy przez ok. 15 min., co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia wrzucamy rozgniecione 3 ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Solimy i odstawiamy.
- Drugą cebulę kroimy i podsmażamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dodajemy obrane, starte pomidory, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszając, gotujemy do lekkiego zagęszczenia masy. Łączymy z usmażonym wcześniej mięsem i odstawiamy.
- Masa serowa: W naczyniu mieszamy Serek Wiejski 500 g, Serek Twój Smak Śmietankowy 135 g, 1 Jogurt naturalny 150 g oraz ½ łyżki gałki muszkatołowej.
- Żółty ser ścieramy na tarce.
- Dno prostokątnego, żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą. Układamy kolejno warstwami płaty makaronu (bez gotowania), sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz starty żółty ser, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę makaronu polewamy szklanką soku pomidorowego oraz drugim jogurtem naturalnym i posypujemy resztą żółtego sera. W piekarniku nagrzanym do 180-200°C, pieczemy przez 45-60 minut.
Źródło: Piątnica