Przepisy kuchni świata

Słownik kulinarny: Fasola półksiężycowata, Butter bean, Lima bean, Madagascar bean, Calico bean, Snow bean

– tymi nazwami określa się popularną odmianę fasoli. Nasiona tej fasoli mają bogatą, kremową konsystencję i maślany smak. Fasola najczęściej dostępna jest w puszkach lub suszona (ta druga przed gotowaniem wymaga całonocnego moczenia).

Jak większość roślin strączkowych – fasola półksiężycowata jest bogata w błonnik (rozpuszczalny i nierozpuszczalny) oraz białko. Błonnik rozpuszczalny pomaga regulować poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu a nierozpuszczalny błonnik, zapobiega zaparciom, zaburzeniom trawienia, zespołowi jelita drażliwego i uchyłków. Butter bean bogaty jest również w kwas foliowy i magnez.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: Fasola półksiężycowata,Fasolapółksiężycowata