Słownik kulinarny: Fasola półksiężycowata, Butter bean, Lima bean, Madagascar bean, Calico bean, Snow bean

Fasola półksiężycowata, Butter bean, Lima bean, Madagascar bean, Calico bean, Snow bean– tymi nazwami określa się popularną odmianę fasoli. Nasiona tej fasoli mają bogatą, kremową konsystencję i maślany smak. Fasola najczęściej dostępna jest w puszkach lub suszona (ta druga przed gotowaniem wymaga całonocnego moczenia).

Jak większość roślin strączkowych – fasola półksiężycowata jest bogata w błonnik (rozpuszczalny i nierozpuszczalny) oraz białko. Błonnik rozpuszczalny pomaga regulować poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu a nierozpuszczalny błonnik, zapobiega zaparciom, zaburzeniom trawienia, zespołowi jelita drażliwego i uchyłków. Butter bean bogaty jest również w kwas foliowy i magnez.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: Fasola półksiężycowata,Fasolapółksiężycowata