Przepis na zwykły chleb zazwyczaj opiera się na świeżych lub suchych drożdżach. Prawdziwy chleb Panettone używa zakwasu do wyrośnięcia chleba. Cały proces tworzenia zaczynu trwa 18-20 godzin. Dzięki temu chleb nie ma drożdżowego smaku a dzięki dodatkom takim jak kawałki cytryny, skórka z cytryny, rodzynki czy kawałki czekolady chleb ma unikalny smak i zapach. Włosi najczęściej jedzą ten chleb z serem mascarpone, masłem lub zabajone na śniadanie lub jako popołudniowa przekąska. Tosty z chleba mogą być serwowane ze słodkim winem lub winem musującym, spożywa się je mocząc kawałki chleba w winie.
Jest wiele legend związanych z tym powstaniem tego chleba. Według niektórych panettone był już znany w czasach imperium rzymskiego, podczas gdy inni uważają że powstał w XVI (mniej pewne) lub XVIII wieku (najpewniejsze). Jedna z legend opowiada, że w XV wieku mężczyzna zakochał się w córce biednego piekarza imieniem Tonio. Ponieważ obawiał się, że jego bogata rodzina nie pozwoli mu ożenić się z biedną dziewczyną, wynalazł przepis na chleb, który stał się bardzo popularny a rodzina dziewczyny stała się bardzo bogata. Skutkiem tego powstał chleb z Mediolanu nazywany „pan de Tonio” a mężczyzna ożenił się z córką piekarza. Inna wersja tej legendy mówi o piekarzu o imieniu Tonio, który wynalazł chleb aby poślubić bogatą młodą dziewczynę.