Przepisy kuchni świata

Gastronomia ekonomia: Chili con carne (odc. 1)

Przepis pochodzi z pierwszego odcinka programu kulinarnego „Gastronomia ekonomia”. Oryginalna nazwa przepisu: chili con carne.

Czas przygotowania: poniżej 30 minut
Czas gotowania: 1-2 godziny
Ilość porcji: 4

Składniki:

Składniki do przybrania:

Sposób przygotowania:
Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż mieszając ok. 3 min aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj zmielone przyprawy i smaż mieszając, aż uwolnią aromat. Dolej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Dodaj pomidory, sos Worcestershire i posiekane chili. Duś ok. 5 min, aż sos trochę zgęstnieje. Dodaj mielone mięso, grzyby, fasolę i zalej wszystko gorącym bulionem. Doprowadź zawartość rondla do wrzenia i gotuj 45 min, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, a aromaty się połączą. Podawaj porcje sosu z ryżem i podgrzaną tortillą. Śmietanę i ser podaj w oddzielnych miseczkach.

Źródło: kuchnia.tv