Przepisy kuchni świata

Gastronomia ekonomia: Navarin z jagnięciny (odc. 1)

Przepis pochodzi z pierwszego odcinka programu kulinarnego „Gastronomia ekonomia”. Oryginalna nazwa przepisu: Navarin of lamb.

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania:  30 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Trudność: łatwe

Składniki:

Składniki dodatkowe:

Sposób przygotowania:
Rozsyp mąkę na talerzu i obtocz w niej dokładnie kawałki mięsa. Rozgrzej łyżkę oleju w dużym żaroodpornym garnku, na średnim ogniu. Ułóż na dnie 1/3 jagnięciny i smaż po 3 min z każdej strony, aż mięso się zrumieni. Wyjmij mięso łyżką cedzakową, połóż z powrotem na talerzu z mąką i obsmaż kolejne porcje mięsa. Dolej do garnka drugą łyżkę oleju i podsmaż czosnek mieszając, aż się zrumieni. Dolej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj 6-8 min, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodaj posiekane pomidory, zioła i wszystko wymieszaj. Gotuj ok. 5 min, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wlej zimny bulion i włóż mięso do garnka – płyn musi przykrywać mięso. Doprowadź sos do wrzenia na średnim ogniu, zmniejsz ogień i gotuj 1½ godz. mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, a jagnięcina będzie miękka. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie przez 2-3 min i odsącz. Podgrzej w rondlu masło na dużym ogniu, dodaj zblanszowane warzywa i smaż 1-2 min mieszając. Podziel puree ziemniaczane między 4 talerze, nałóż porcje jagnięciny, a na wierzch warzywa.

Źródło: kuchnia.tv