Przepisy kuchni świata

Buddy Valastro gotuje – Zapiekane jabłka z kruszonką, Puree z ziemniaków z serem, Makaron z serami (odc. 14, sezon 2)

Siostra Buddy’ego przychodzi pochwalić się swoim klopsem, do którego Buddy dorzuca puree z ziemniaków z serem. Na deser – jabłka zapiekane pod chrupiącą, migdałową kruszonką.

Oryginalne nazwy przepisów: Apple Crisp a la Mode, Buddy’s Mashed Potatoes, Grace’s Meatloaf, Ultimate Mac and Cheese.

Zapiekane jabłka z kruszonką

Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 35-45 minut

Składniki do jabłek:

Składniki do kruszonki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
  2. Wrzuć plasterki jabłka do miski z sokiem z cytryny i wymieszaj je aby pokryły się sokiem. Wyłóż plasterki jabłek na formę do pieczenia.
  3. Wymieszaj wszystkie skłądniki do przystrojenia ze sobą w misce z sokiem z cytryny i przy pomocy rąk wymieszaj i rozdrobnij składniki (w szczególności kawałki masła, ale nie roztapiaj ich całkiem).
  4. Wyłóż całą polewę na wierzch jabłek. Włóż formę do piekarnika i piecz 35-45 minut aż jabłka zaczną bulgotać a skłądniki na wierzchu lekko zbrązowieją.
  5. Wyjmij danie z piekarnika i pozostaw na kilka minut aby ostygło. Podawaj na ciepło z kulkami lodów na wierzchu.

Puree z ziemniaków z serem

Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pomidory na 2-5 cm kawałki i wrzuć do głębokiego garnka. Zalej wodą aby przykrywała pomidory. Dodaj 1 łyżeczkę soli.
  2. Zagotuj, zmniejsz goień i gotuj 15-20 minut aż pomidory zmiękną w środku. Wyjmij pomidory, odcedź na durszlaku i przełóż do miski od miksera.
  3. Podgrzej mleko.
  4. Zacznij miksować pomidory, dodaj masło, kremowy serek, śmietanę, sól i pieprz. Gdy skłądniki się połączą, powoli wlewaj mleka.
  5. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło.

Klops

Ilość porcji: dla 6-8 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Natłuść formę do pierzenia.
  3. W dużej misce wymieszaj mięso, cebulę, ser Romano, bułkę tartą, pietruszkę, sól i pieprz.
  4. Zamocz w wodzie kromki chleba, gdy nasiąkną, wygnieć je i dodaj do mięsa. Dodaj 2 jajka i mozzarellę. Wymieszaj rękami wszystkie składniki i pozostaw masę na 5 minut.
  5. Uformuj klops w formie do pieczenia. Polej wierzch sosem pomidorowym i resztą startej mozzarelli.
  6. Piecz 45 minut. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 5 minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło z puree z ziemniaków z serem.

Makaron z serami

Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Natłuść formę do pieczenia masłem.
  2. Rozgrzej średniej wielkości patelnie z oliwą na średnim ogniu. Rozdrobnij włoskie kiełbaski i smaż je aż będą dobrze przysmażone i lekko brązowe (3-5 minut). Przełóż usmażone kiełbaski do dużej miski.
  3. W drugiej misce wymieszaj musztardę, ser Gruyere, Fontina, Parmezan i Kraft Cooking. Dopraw do smaku solą i pieprzem (miej na uwadze słony smak kiełbasek). Wymieszaj.
  4. Wymieszaj mieszankę serów, kiełbaski i makaron w jednej misce.Dodaj pomidory i wyłóż na formę do pieczenia.
  5. Posyp wierzch potrawy bułką tartą i powrzucaj kawałki masła.
  6. Piecz 20 minut, wyjmij z piekarnika, poczekaj 5 minut aż danie lekko przestygnie i serwuj do jedzenia.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: pieczone jabłka z kruszonką