Przepisy kuchni świata

Buddy Valastro gotuje – Lodowe espresso, Bruschetta z białą fasolą, Zupa z ciecierzycy z makaronem, Makaron z fasolą i kiełbaskami (odc. 15, sezon 2)

Lodowe espresso

Ilość porcji: dla 2 osób
Czas przygotowywania: 10 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Do małego dzbanka wsyp łyżeczkę espresso i brązowego cukru. Dodaj 2 łyżki gorącej wody i mieszaj aż cukier się rozpuści. Następnie dolej wody sodowej.
  2. W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem i resztą espresso aż będzie puszysta, odstaw ją na bok.
  3. Podziel wywar espresso na 2 szklanki.
  4. Przy pomocy łyżki do lodów podziel lody pomiędzy szklankami. Przyciśnij je łyżką aby zanurzyły się w kawie.
  5. Na wierzch połóż kilka łyżek bitej śmietany. Posyp posiekanymi ziarenkami kawy.

Bruschetta z białą fasolą

Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj kromki chleba czosnkiem z obydwu stron, skrop oliwą z oliwek i solą i pieprzem.
  2. Połóż chleb na grillu lub patelni grillowej na średnim ogniu i tostuj przez chwilę.
  3. W misce wymieszaj pomodory, cebulę, seler, fasolę, ocet balsamiczny, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli i pieprzu.
  4. Połóż tosty na talerzu, wyłóż na wierzch fasolę z warzywami oraz posyp parmezanem.

Zupa z ciecierzycy z makaronem

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 45 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu, wrzuć cebulę, marchewkę, czosnek, rozmaryn i szczyptę soli. Smaż aż warzywa zmiękną.
  2. Dodaj ciecierzycę i pomidory oraz wlej bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie odlej 3 szklanki zupy do osobnego naczynia i odstaw na bok.
  3. Przy pomocy blendera zmiksuj całą zupę aż powstanie gładka masa.
  4. Wlej z powrotem 3 szklanki odlanej wcześniej zupy, wrzuć makaron i gotuj aż makaron będzie al dente (8-10 minut). Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać trochę gorącej wody.
  6. Zupę podawaj skropioną oliwą i posypaną posiekaną bazylią i startym parmezanem.

Makaron z fasolą i kiełbaskami

Ilość porcji: dla 6 osób
czas przygotowywania: 5 minut
czas gotowania: 25 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją i wrzuć makaron. Gotuj od czasu do czasu mieszając aż będzie miękki, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Rozgrzej dużą patelnię, wrzuć na nią kiełbaski i smaż rozdrabniając ją przy pomocy drewnianej łyżki ok. 5 minut. Dodaj cebulę, czosnek, rozmaryn i smaż aż cebula będzie półprzezroczysta (ok. 5 minut).
  3. Dodaj białego wina, bulionu drobiowego, fasoli i doprowadź do wrzenia.
  4. Wrzuć szpinak i gotuj aż zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć do ugotowanego makaronu.
  5. Przełóż na talerz i podawaj makaron posypany startym parmezanem.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: buddy valastro przepisy na zupa fasolowa z makaronem,bruschetta buddy valastro