Przepisy kuchni świata

Buddy Valastro gotuje – Świeża Mozzarella, Marynowany ser Bocconcini, Toskańska trójkolorowa sałatka z mozzarellą, Smażone pierożki z mozzarellą (odc. 17 sezon 2)

Oryginalne nazwy przepisów: Fresh Mozzarella From Scratch, Marinated Bocconcini, Tuscan Tri-colored Salad With Fresh Mozzarella, Frittelle.

Świeża Mozzarella

Ilość porcji: 4 kulki po 200g
Czas przygotowania: 30 min

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj tyle soli, żeby woda była słona i zagotuj.
  2. Czekając aż woda się zagotuje pokrój twaróg i włóż do dużej miski.
  3. Kiedy woda się zagotuje zalej twaróg w misce (tak żeby woda go przykryła).  Po pięciu minutach zlej wodę i zalej ponownie.       Zalewania powtarzaj, aż twaróg  zacznie się ciągnąć.
  4. Uformuj z twarogu kulki, po uformowaniu zamocz je w zimnej wodzie, aby ser stwardniał.

Marynowany ser Bocconcini

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 5 minut
Czas marynowania: conajmniej 4 godziny

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i w misce zalej nimi ser.
  2. Przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki co najmniej na 4 godziny, a najlepiej na noc.
  3. Przed podaniem ogrzej do temperatury pokojowej, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Toskańska trójkolorowa sałatka z Mozzarellą

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 10 min

Składniki:

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj cykorie, sałaty cebulę i mozzarellę.
  2. Zrób sos mieszając w małej miseczce ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
  3. Delikatnie polej sałatę sosem. Rozłóż sałatkę na talerzach i posyp migdałami.

Smażone pierożki z mozzarellą

Ilość porcji: około 12 pierożków

Czas przygotowania: 2.5 h

Składniki:

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj 2 1/4 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę i rozpuszczone masło. Wymieszaj dokładnie aby powstało gładkie ciasto, w razie potrzeby dosyp mąki. Posyp blat mąką i ugniataj ciasto przez 4 minuty, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulkę, przełóż do miski, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na  półtorej do dwóch godzin, żeby ciasto wyrosło.
  2. Na blacie posypanym mąką rozwałkuj cisto na duży prostokąt. Wytnij z ciasta 12 kółek o średnicy około 8 cm. Na każdym kawałku ciasta umieść łyżeczkę mozzarelli, łyżeczkę pomidorów i  pół łyżeczki kaparów. Sklej dokładnie pierożki ( możesz pomóc sobie widelcem), tak aby farsz nie wypłynął podczas smażenia. W głębokim naczyniu rozgrzej olej do temperatury 200 stopni C,
    smaż pierożki przez 3-4 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu wyłóż je na papierowy ręcznik, abyodsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudź lekko przed podaniem.

Możesz zrobić również nadzienie z Ricotty

Składniki :

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i wypełnij pierożki w ten sam sposób jak w nadzieniu z mozzarellą.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: pierogi smażone w głębokim tłuszczu