Przepisy kuchni świata

Buddy Valastro gotuje – Ciasteczka babuni, Duszony kurczak w marokańskich przyprawach, Placki ziemniaczane z marchewką, Faszerowane papryczki (odc. 36, sezon 2)

Widzowie z całej Ameryki przesyłają Buddy’emu swoje przepisy: nadziewane ostre papryki, kurczak po marokańsku i placuszki ziemniaczano-marchewkowe.

Oryginalne nazwy przepisów: Karlee Hunt’s Nana’s Shortbreads, Meriem Elkebbas Afrej’s Moroccan Braised Chicken With Dates, Sarah Cardosi’s Stuffed Hot Peppers, Tarah Gumucio’s Potato and Carrot Cakes.

Ciasteczka babuni

Ilość porcji: 12 ciasteczek
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10-15 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Mikserem wymieszaj brązowy cukier, tłuszcz do pieczenia, masło, wanilię i białko. Dodaj mąkę i sól i mieszaj aż powstanie zwarte ciasto.
  3. Wyłóż ciasto na blat i ugnieć je w kulkę. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą foremek lub szklanki wytnij ciasteczka i wyłóż je na formę do pieczenia (nienatłuszczoną).
  4. Piecz w piekarniku przez 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Podawaj zamoczone w czekoladowym sosie (przepis poniżej). Można również zrobić lodową kanapkę z sorbetem malinowym.

Sos czekoladowy

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku postawionym na średnim ogniu wymieszaj razem śmietanę i czekoladę. Mocz połowę ciastka w czekoladzie i kładź na pergaminie na czas zastygania czekolady.

Duszony kurczak w marokańskich przyprawach

Ilość porcji: dla 4 osób
czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 45 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj kawałki kurczaka solą i pieprzem i posyp go mąką. Rozgrzej oliwę z oliwek w kociołku.
  2. Wrzuć do kociołka kawałki z kurczaka i smaż aż zbrązowieją z każdej strony, co jakiś czas obracając je (ok. 15 minut). Wyjmij kurczaka z naczynia.
  3. Odlej tłuszcz z kociołka pozostawiając ok. 2 łyżki tłuszczu. Zmniejsz ogień. Dodaj szalotki i smaż aż się zezłocą (5-7 minut). Dodaj laski cynamonu, imbir, kumin, kurkumę i pieprz kajeński. Mieszaj przez minutę.
  4. Zwiększ ogień, dodaj bulion drobiowy i 3 łyżki soku z cytryny. Zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj kurczaka, przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut.
  5. Przełóż kurczaka i szalotki na talerz, przykryj je folią. gotuj sos w kociołku aż trochę zgęstnieje. Dodaj do sosu daktyle, 2 łyżki soku z cytryny.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj powoli aż daktyle się zagrzeją (ok. 2 minuty).
  7. Polej kawałki kurczaka sosem, połóż na nim daktyle, posyp z wierzchu migdałami i kolendrą i podawaj.

Placki ziemniaczane z marchewką

Ilość porcji: 12-14 placków
czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:
  1. Wymieszaj w misce ziemniaka, marchewki, cebulę, czosnek, ser, jajka, mąkę, paprykę i sól z pieprzem.
  2. Rozgrzej na dużej patelni oliwę z oliwek. Wyłóż łyżką odrobinę masy ziemniaczano-marchewkowej, wyrównaj ją łyżką.
  3. Smaż po kilka minut z obydwu stron. Zdejmij placuszek z patelni i połóż na ręcznik papierowy aby odciekł z tłuszczu. Podawaj ciepłe.

Faszerowane papryczki

Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Odetnij górę papryk, przekrój w poprzek i usuń nasiona i rdzeń.
  3. Do miski wrzuć mix kiełbasek, byłkę tartą, sery, natkę pietruszki, jajko, pieprz i wymieszaj.
  4. Wylej 1 szklankę sosu marinara na dno formy do pieczenia. Nadziej połówki papryki nadzieniem z kiełbasek. Wyłóż nadziane papryki do formy do pieczenia i polej je z wierzchu sosem marinara.
  5. Piecz 30 minut, następnie posyp z wierzchu serem provolone i piecz kolejne 15 minut lub do czasu gdy ser się roztopi.