Przepisy kuchni świata

Masterchef: Gratin z karpia pieczone na szynce Serrano z sosem z czerwonego grapefruita. (odc. 3)

Przepis Agnieszki Radi- Sulikowskiej

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Filety z karpia bez skóry.
  2. Przygotowujemy gratin łącząc bułkę tartą z tymiankiem, czarnym sezamem, odrobiną czosnku, solą i pieprzem. Dodajemy oliwę.
  3. Na papierze do pieczenia kładziemy plaster szynki Serrano, na nim filet z karpia i posypujemy przygotowaną wcześniej bułką tartą.
  4. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160o na 10 minut.
  5. Po upływie tego czasu włączamy funkcję grill w piekarniku i pieczemy jeszcze kilka minut, aż się zarumieni na górze.
  6. Sos: Redukujemy sos z grejpfruta, zagęszczamy masłem technicznym. Dodajemy szczyptę czarnego sezamu.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/3051 masterchef-gratin-z-karpia-pieczone-na-szynce-serrano-z-sosem-z-czerwonego-grapefruita-odc-3/,sos grejpfrutowy